Avrupa’daki zehirli yumurta skandalı Fransa’ya ulaştı

Hollanda, Belçika ve Almanya’dan sonra kanserojen fipronil maddesinin bulaştığı yumurtalara Fransa’da da rastlandığı duyuruldu.

Geçtiğimiz hafta Hollanda üretimi milyonlarca yumurtanın normalde eti tüketilmeyen hayvanları böcek ve pirelere karşı koruyan fipronil maddesi kullanıldığı gerekçesiyle toplatıldığı bilgisi verilmişti.

Hollanda’dan Almanya’nın Lidl ve Aldi gibi önde gelen gıda zincirlerine satılan yumurtaların da toplatılmasına neden olan fipronil bulaşmış zehirli yumurta skandalında Belçika’nın da adı geçmişti.

FRANSA’DAKİ HAZIR GIDA SEKTÖRÜNDE RASTLANDI

Belçikalı yetkililerin Haziran ayından bu yana bilgi sahibi olduklarını itiraf ettikleri skandalın boyutları ise giderek genişliyor. Fransa’da hazır yemek sektöründe kullanılan yumurtalarda da fipronile rastlandığı duyuruldu.

Fransa Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hollanda’dan ithal edilen ve gıda sanayisinde kullanılan yumurtalarda fipronil bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, Vienne ve Maine et Loire illerindeki iki hazır gıda fabrikasınca satın alınan yumurtalarda fipronile rastlandığı belirtildi.

Fransa’da tespit edilen fipronil maddeli yumurtaların doğrudan halka satılmadığı ancak hazır paket yemeklerde kullanıldığı öğrenildi.

BİRÇOK ÜLKEDE MİLYONLARCASI GERİ ÇEKİLDİ

Hollanda ve Belçika’nın yanı sıra Almanya’da on milyonlarca müşteri potansiyeli olan Lidl, Aldi ve Penny gibi gıda zincirlerine kadar ulaşan zehirli yumurtalara ilişkin skandal geçtiğimiz hafta patlak vermişti. Aldi mağazası tüm yumurtalarını geri çekerken, Lidl, Penny ve Rewe gibi mağazalar sadece Hollanda’dan gelen yumurtaları raflardan indirmişti.

Zehirli yumurtaların ulaştığı İsviçre’de ise Migros ve Coop adlı mağazalar ithal tüm yumurtaları geri çektiklerini duyurdular.

Belçika’da ise Delhaize, Albert Heijn, Colruyt ve Aldi gıda zincirleri de fipronil kullandığından şüphelenilen üreticilerden gelen tüm yumurtaları geri çekme kararı almışlardı. 

Hollanda gıda sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kurum olan NVWA tarafından ülkedeki 180 kadar işletmenin faaliyeti durdurulurken, bunların büyük çoğunluğunun kesin olarak kapatıldığı duyurulmuştu.

BELÇİKA MAKAMLARI İKİ AYDIR BİLİYORDU

Ancak yumurta üretiminde tavuklara fipronil verildiğine dair bilginin Belçikalı yetkililer tarafından Haziran ayında öğrenildiği itiraf edilmişti.

Belçika Gıda Sağlığı Ajansı (AFSCA) yöneticilerinden Katrien Stragier, bu maddenin kullanıldığına dair bilgilerin Haziran ayı başından beri kendilerinde olduğunu söylemişti.

NORMALDE KÜMES HAYVANLARINDA KULLANIMI YASAK BİR MADDE

Fipronil adlı maddenin hayvanlardaki pire, bit ve kenelere karşı kullanılan bir böcek ilacı olduğu bilinirken, bu maddenin insanların tüketeceği kümes hayvanlarında kullanımı yasak.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘orta derecede tehlikeli’ olarak sınıflandırılan fipronil, aşırı düzeyde tüketilmesi halinde karaciğer, böbrek ve tiroid bezlerine zarar veriyor.