Avusturya seçimlerinde ırkçı adayın şansı yüksek

Avusturya’da Pazar günü yenilenecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için anketler ırkçı aday Norbert Hofer’in halen oldukça şanslı olduğunu gösteriyor.

Irkçı adayın kazanma ihtimaline karşı eski Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile adaylardan Irmgard Griss de, Yeşiller’in adayı Alexander van der Bellen’i destekleyeceklerini duyurdu. 

Nisan ayında yapılan Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Mayıs ayındaki ikinci turunda Yeşiller adayı Alexander van der Bellen 2 milyon 255 bine yakın oy alırken, Norbert Hofer ise 2 milyon 224 bin oyda kalmıştı. Ancak yapılan itirazlar sonrasında bazı usulsüzlükler nedeniyle ikinci tur iptal edilmişti. 

Pazar günü yenilenecek ikinci tur seçimlere ilişkin anketler ise bu başa baş durumun halen devam ettiğini gösteriyor. 

Gallup Enstitüsü tarafından yayınlanan son ankete göre ırkçı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) tarafından desteklenen Hofer, oyların yüzde 52’sini alarak seçimi kazanacak. 

Unique Research tarafından yapılan diğer bir ankete göre ise van der Bellen, oyların yüzde 51’ini alarak seçimleri kazanacak. 

Seçimlere dair yapılan son bahislerde ise Hofer’e daha fazla şans verildiği görülüyor. Bunda ABD başkanlık seçimlerini beklenenin aksine Hillary Clinton’un yerine Donald Trump’ın kazanmasının etkili olduğu bildiriliyor. 

Öte yandan ırkçı partinin desteklediği Norbert Hofer’e karşı Alexander van der Bellen’e oy verilmesi çağrısı yapan şahsiyetlere 2004-2016 arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Heinz Fischer de katıldı. Fischer’le birlikte açıklama yapan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) destekli eski aday Irmgard Griss de van der Bellen’i destekleyeceğini duyurdu.