Baltık’ta Rus ve NATO uçakları arasında gerginlik

NATO üyesi Estonya’nın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulan Rus uçaklarına müdahale eden uçakların da Finlandiya hava sahasına girdiği bildirildi.

NATO’dan yapılan açıklamada, Rusya’ya ait iki adet MiG-31 savaş uçağı ile bir adet Antonov AN-26 nakliye uçağının Estonya hava sahasını ihlal ettiği duyurulmuştu. Açıklamada, uçakların durdurulması için F-18 İspanyol uçaklarının kaldırıldığı belirtilmişti.

Finlandiya’dan yapılan açıklamada ise, NATO’ya ait İspanyol uçaklarının bu esnada kendi hava sahalarını ihlal ettiği duyuruldu. Açıklamada, buna karşılık savaş uçaklarının kaldırıldığı kaydedildi.

Olayın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Estonya ziyaretinin ardından NATO’ya üyeliği gündemde olan Gürcistan’a ziyaretine denk gelmesi dikkat çekti.

Rusya son yıllarda NATO’nun Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya ile Doğu Avrupa’daki askeri varlığının arttırılmasını ‘tehdit’ olarak yorumluyor.

NATO ve üyesi eski Varşova Paktı ülkeleri ise, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi ardından kendilerine yönelik ‘işgal’ girişiminde bulunacağını savunuyorlar.