Berlin’de Ukrayna ve Suriye gündemli zirve

Almanya’nın başkenti Berlin’de Rusya, Fransa ve Ukrayna liderlerinin katılımıyla yapılan görüşmelerden Ukrayna için barış planı çıkarken, Suriye konusunda istenilen sonuca ulaşılamadığı bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 yıl aradan sonra ilk kez Berlin’e geldiği zirveye Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da katıldı. Zirveden sonra açıklama yapan Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki Rus gruplarla savaşın bitirilmesine yönelik bir barış planında uzlaşıldığını söyledi.

 Yeni plan kapsamında Rusların çoğunlukta olduğu Donbass bölgesinde silahlı polis birliklerinin göreve başlayacağını kaydeden Poroşenko, daha önce Beyaz Rusya’da müzakere edilen Minsk Barış Antlaşması’nın temel alınacağını vurguladı. Poroşenko, Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Kasım ayı sonuna kadar anlaşmaya son şeklinin verilmesi için çalışacaklarını da kaydetti.

Berlin’deki zirvenin Putin, Merkel ve Hollande’ın katıldığı Suriye konulu ikinci bölümünden ise ciddi bir sonuç alınamadığı öğrenildi. Gece yarısından sonra sona eren görüşme ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’de ateşkesin yeniden sağlanmasında uzlaşılamadığını söyledi.

Görüşmede Putin’e ‘çok açık ve çok sert bir dille’ konuşulduğunu savunan Merkel, bundan sonraki görüşmelerin dışişleri bakanları arasında devam edeceğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Halep’te ilan edilen geçici ateşkesin ‘yeterli olmadığını’ söyledi. Hollande, Rusya’yı ‘savaş suçu’ işlemekle itham etti.