BM: Sınırda en az 13 bin göçmen var

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin Yunanistan ile olan sınırına en az 13 bin göçmenin akın ettiğini açıkladı.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, “212 kilometrelik sınır boyunca en az 13 bin kişi bulunuyor” dedi.

Göç Örgütü, göçmenler arasında çocuklar eşliğindeki ailelerin de olduğunu belirtti.

AB ‘ENDİŞE’ İLE İZLİYOR

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınırlara mülteci taşıma kararı ardından Avrupa Birliği’nden de bir açıklama geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Yunanistan ve Bulgaristan ile olan sınırlara doğru göç akışını “kaygı ile” izlediklerini belirtti.

Leyen, “Bizim şu aşamada birinci önceliğimiz, Yunanistan ve Bulgaristan’ın tam desteğimizi almasını gözetmektir. Başta Frontex (AB’nin sınır gözerim kurumu) aracılığı ile kara sınırlarında olmak üzere ek bir destek sunmaya hazırız” dedi.

SOYLU'YA GÖRE 47 BİN GÖÇMEN AVRUPA'YA ÇIKTI

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya göre, Cumartesi günü saat 23,50 itibariyle Edirne üzerinden 47 bin 113 göçemen Avrupa’ya ulaştı. Ancak bu veriyi bağımsız kaynaklardan doğrulamak mümkün olmadı.

İNSAN TACİRİ ERDOĞAN

Türk rejimi Perşembe günü Suriye’nin İdlib bölgesinde çetelere destek verirken, Rusya destekli Şam güçleri tarafından onlarca Türk askeri öldürülmüştü. Türk yetkilileri bilançoyu 33 ölü olarak açıkladı ancak yerel kaynaklar, gerçek sayının iki veya üç katı olduğunu belirtiyor. Erdoğan rejimi bu ağır kayıpların ardından ilk iş olarak sınırları açtığını duyurdu. Açıklamadan sonra, Erdoğan’a bağlılık yeminleri eden insan tacirlerinin sınıra organizeli bir şekilde mülteci taşıdıkları medyaya yansımıştı. Türkiye yıllardır mültecileri, Avrupa’ya karşı bir stratejik silah olarak kullanıyor.

YUNANİSTAN NATO KARARI KONUSUNDA FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Göç akışının yaşandığı bir sırada Yunanistan da ani bir fikir değişikliği ile NATO’nun Türkiye’nin hava savunma sistemini güçlendirmesi üzerindeki muhalefetini kaldırdı. NATO, İdlib’de Türklerin kayıpları ardından yaptığı toplantıda Türkiye’nin hava savunma sistemini güçlendirme kararı aldı.