BMGK’de Kuzey Kore’nin ihracatının engellenmesi talebi oylanacak

Balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımlar için BMGK’deki tartışmalar devam ederken, ülkenin ihracat gelirlerinin hedefleneceği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün oylanması planlanan bazı yaptırımlar öncesinde, bu yaptırımların niteliği üzerine bilgiler paylaşıldı.

BMGK’de yapılacak oylama öncesi dün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından sunulan bir karar tasarısında, Kuzey Kore’nin 1 milyar dolarlık ihracat gelirlerinin engellenmesi isteniyor.

Tasarıda, Kuzey Kore’nin ihraç ettiği kömürün yanı sıra deniz ürünlerinin satın alınmasının yasaklanması talep ediliyor. Bu tasarıyla özellikle Çin’in azalmış olsa da Kuzey Kore’den kömür ithalatının hedeflendiği biliniyor.

BMGK’de bugün oylanacak karar tasarısıyla Kuzey Kore yönetiminin kıtalar arası balistik füze denemelerine son vermesi ve müzakerelere razı edilmesi hedefleniyor. Pyongyang yönetimi ilk kıtalar arası füze denemesini ABD’nin ulusal bayramı olan 4 Temmuz gününde gerçekleştirmişti.