Brexit hakkında İskoçya ve Galler de görüş bildirebilecek

Britanya hükümetinin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış referandumunu hayata geçirmeye yönelik planlarına her geçen gün yeni bir engel çıkıyor.

Geçtiğimiz haftalarda AB’den çıkış için Britanya Parlamentosu’nun onayının alınması gerektiğine hükmeden Londra Yüksek Mahkemesi’nin dün aldığı kararda, Galler ve İskoçya hükümetlerinin de Aralık başında görülecek temyiz davasına müdahil olmalarının önü açıldı.

Mahkemenin kararında, Aralık başında Britanya Yüksek Mahkemesi’nde görülecek davaya AB’den çıkışa ilişkin görüş bildirebileceklerine hükmedildi. Ayrıca Britanya dışındaki çalışanları temsil eden bir sendikanın da konuya ilişkin görüşlerini iletmesi öngörülüyor.

23 Haziran’da yapılan referandumda Britanya genelinde yüzde 52 oyla AB’den çıkış kararı alınmıştı. Büyük Britanya’yı oluşturan 4 ülkeden İngiltere ve Galler’de AB’den çıkılmasına evet oyu verenler çoğunlukta iken, başkent Londra ile Kuzey İrlanda ve İskoçya’da hayır oyları ağırlıktaydı.

Özellikle İskoçya’da AB yanlılarının yüzde 62’yi bulduğu bu referandum sonrasında İskoçya’nın bağımsızlık seçeneği yeniden gündeme gelmişti.

Britanya Başbakanı Theresa May ise dün yaptığı açıklamada, AB’den çıkış başvurusunu önümüzdeki Mart ayında yapmakta kararlı olduğunu yineledi.