Brexit sonrası AB’ye olan destek arttı

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkmasına (Brexit) yönelik referandumun kabul edilmesi ardından Avrupa halkları arasında birliğe yönelik olumlu bakışta artış yaşandığı görülüyor.

Alman Bertelsmann Enstitüsü tarafından yapılan ‘Eupinions’ adlı araştırmaya göre, 23 Haziran’daki Brexit referandumu sonrasında hem Britanya’da hem de Avrupa genelinde AB’ye olan destek artış gösterdi.

Araştırmaya göre, Avrupa genelinde AB’ye olan destek Mart ayında yüzde 57 iken, Ağustos’da yüzde 62’ye kadar yükseldi.

Mart 2016’daki bir önceki araştırmada Britanya’da ise halkın yüzde 49’u AB’den yana olumlu görüş bildirirken, bu oran Ağustos ayında yüzde 56’ya yükseldi.

AB’nin en büyük ülkesi Almanya’da bu oran 8 puanlık artışla yüzde 69’a çıkarken, Polonya’da 9 puan artışla yüzde 77’ye kadar yükseldi. Sadece İspanya’da AB’ye olan destek yüzde 71’den yüzde 69’a geriledi.

EN DÜŞÜK DESTEK İTALYA VE FRANSA’DA

Birliğe olan desteğin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 51’le İtalya ve yüzde 53’le Fransa oldu.

Britanya’nın AB’den ayrılma kararı almasını olumsuz bulanların oranı yüzde 54 iken, sadece yüzde 21’lik bir kesim Brexit’i doğru bir karar olarak niteledi. Ancak Avrupalıların dörtte biri bu konuda fikir beyan etmiyor.

Araştırmayı yorumlayan Bertelsmann Vakfı Başkanı Aart de Geus, Brexit referandumunun ‘AB’yi savunmak için en iyi gerekçe’ olduğunu söyledi. De Geus, Britanya’da halkın ‘AB’nin önemini’ referandumdan sonra anladığını da savundu.