CDU emeklilik yaşını ortalama yaşam süresine endekslemek istiyor

Almanya’da iktidar partisi CDU’nun halen en erken 65 olan emeklilik yaşının ortalama yaşam süresine endekslenmesine yönelik çabalarının olduğu iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından hazırlanan bir tasarıda, emeklilik yaşının ortalama yaşam beklentisine endekslenmesi isteniyor. Salı günü Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile yapılacak koalisyon toplantısında sunulacak öneriye göre, ortalama yaşam beklentisindeki her 1 yıllık artışa karşılık emeklilik yaşı 6 ay yükseltilecek.

CDU’nun tasarısında halen 65 olan emekliliğe giriş yaşının 2029 yılına kadar 67’yi bulacağı hesaplanırken, iktidar ortağı SPD’nin bu öneriye karşı çıktığı öğrenildi.

SPD Meclis yöneticisi Christine Lambrecht, Spiegel’in haberinde yer alan emeklilik konusunun Salı günü yapılacak toplantının gündeminde olmadığını savundu. Lambrecht, emeklilikte kabul edilecek ve esnek olmayan kuralların çalışanları 70 yaşına kadar hizmet vermeye zorlamasının doğru olmadığını da söyledi.

İki koalisyon ortağı arasındaki tartışmaların ayrıca emeklilik maaşlarının garanti düzeyine ilişkin. Halen çalışılan dönemdeki net maaşın yüzde 48’ine denk gelen minimum emeklilik maaşı garantisinin düşmesinden endişe eden sendikalar, bu oranın dondurulmasını talep ediyor.