Cezayir’de Bouteflika döneminden de beter baskılar

Cumhurbaşkanı Bouteflika’nın devrilmesinin üzerinden bir yıl geçen Cezayir’de özellikle gençler ve muhalifler ‘eskiden de daha kötü’ baskılarla karşı karşıyalar.

1999 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Abdelaziz Bouteflika’nın kötü yönetimi ve yolsuzluklarına karşı 22 Şubat 2019’da gençler öncülüğünde halk isyanı başlamıştı. Bouteflika ve etrafında kümelenen rejim unsurlarının hastalığı ve yaşlılığına rağmen yeniden aday olmasında ısrar etmesi isyanı daha da büyütmüştü.

Hükümet ile ordu çevrelerinin çaresiz kalması sonucu 2 Nisan 2019’da Bouteflika’nın istifası açıklanmıştı. Ancak Bouteflika’nın yerine eski başbakanlarından ve geçtiğimiz yıla kadar Savunma Bakanı olan Abdelmacid Tebboune seçilmişti.

ESKİYE GÖRE DEĞİŞEN BİŞEY YOK

Bouteflika yönetimine karşı geçtiğimiz yıl başlayan ‘Gülümseme Devrimi’ (Hirak) kapsamındaki kitlesel gösteriler ve boykot nedeniyle Aralık ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım yüzde 39’da kalmıştı. Seçimlerde on yıllardır iktidarda olan Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) üyesi olan ve görüntüde bağımsız olarak aday olan Tebboune, seçimleri kazanmıştı.

Tebboune’nin seçilmesiyle birlikte ülkede çok da değişen bir şeyin olmadığı anlaşılıyor. Her ne kadar Bouteflika’nın istifası ardından yönetimde söz sahibi olan kardeşi tutuklansa da gerçekte eski rejim üyelerinin halen sözünün geçtiği bir sistem söz konusu.

HER GÜN TUTUKLAMALAR YAPILIYOR

Ülkenin kötü yönetimine karşı direniş sürerken, rejimin diktatoryal özelliğinden bir şey kaybetmediği ve baskıların daha da arttırıldığı bildiriliyor.

Algeriepart sitesinde Abdou Semmar adıyla kaleme alınan yazıya göre, yurttaş hakları eskisine oranla daha fazla ihlal ediliyor. “Cezayir, Bouteflika döneminden daha beter” diye yazan Semmar, her gün çok sayıda değişim yanlısı aktivistin polis ve diğer güvenlik güçleri tarafından ifadeye çağrıldığını; birçoğunun hakaret ve işkencelere maruz kaldığını belirtti.

Tutuklanan militanların anayasa aykırı şartlarda tutulduğuna dikkat çeken Abdou Semmar, kimi gençlerin sadece mevcut cumhurbaşkanının karikatürünü Facebook’ta paylaştığı nedeniyle sorgulandığını kaydetti.

Semmar’ın verdiği bilgilere göre, Ulusal Tutsaklara Özgürlük Komitesi (CNLD) tarafından hazırlanan tutsaklar listesinde Hirak hareketinin üyelerinin sayısı her geçen gün artıyor.

TÜRKİYE’DEKİNE BENZER SUÇLAMALAR

Cezayir’deki durumun Türkiye’den farklı olmadığı da görülüyor. CNLD’nin hazırladığı listedeki kişilerin çoğuna ‘cumhurbaşkanına hakaret’, ‘ulusal birliği tehdit’ gibi Türkiye’de sık sık öne sürülen gerekçelerle davalar açılıyor.

Sadece son aylarda bu tür bahanelerle yüzlerce gencin ya sorgulandığı ya da tutuklandığı bildiriliyor.

İŞSİZLİK EN ÇOK GENÇLERİ VURUYOR

42 milyon nüfuslu Cezayir’de yetişkin nüfusun büyük çoğunluğu işsiz. Ancak resmi verilerde aktif nüfus olarak kaydedilenler 13 milyonun altında ve kadınların bu nüfus içindeki payı sadece yüzde 18.

Resmi verilere göre işsizlik oranı yüzde 12 civarında ve işsizlerin yüzde 46’sının hiçbir diploması yok.

Kadınların büyük oranda aktif nüfus içinde olmadığı ülkede işsizlik oranının en yüksek olduğu grup 16-24 yaş arası gençler. Bu grupta işsizlik oranı yüzde 27 ile oldukça yüksek.