Cezayir’de halk isyanın ikinci yılında kararlı

Cezayir’de Abdulaziz Buteflika rejimini deviren halk isyanı ikinci yılında kararlılığını sürdürüyor.

Her Cuma günü alanlara çıkan “Hirak” (Hareket), birinci yıldönümünde yüzbinleri sokaklara çıkardıktan sonra, ilk Cuma eylemini yine aynı kararlılıkla sürdürdü.

Yürüyüşte mizah karışımlı rejim karşıtı sloganlar dikkat çekti. “İster coronavirüs, ister BRI (polis özel kuvvetleri) gelsin, durmayacağız!”, “Koronavirüsünüzle bizi korkutamazsınız, durmayacağız” gibi sloganlar atıldı.

Eylemciler, şimdiye kadar yağmur, soğuk, aşırı sıcaklar, Ramazan orucunun kendilerini durdurmadığını belirtirken, “Virüs, mevcut rejimden daha kötü değil” diyor.

Başkent Cezayir’deki eylem öğleden sonra sessiz bir şekilde dağılırken, Oran, Konstantin ve Annaba gibi kalabalık nüfuslu kentlerde de büyük eylemler yapıldı. Yerel medyaya göre başka kentlerde de çok sayıda eylem düzenlendi.

Eylemciler daha önceki protestolarda olduğu gibi “Özgür ve demokratik Cezayir”, “Askeri değil sivil devlet”, “Generalle çöpe, ülke bağımsızlığa” gibi sloganları da tekrarladı.

Cezayir’de bir yıl önce 22 Şubat 2019’da beklenmedik ve ani bir halk hareketi ortaya çıktı. Adına “Hirak” yani “Hareket” denildi. Bu hareket bugün halen canlı. Her Cuma sokaklara çıkarak, mevcut sistemin tamamen değişmesini istiyor. Protesto hareketinin başlamasında yaklaşık altı hafta sonra, 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika ve klanı iktidardan düşürüldü. Hemen ardından, ordu yönetime el koydu. Buteflika’nın sadık figürlerinden biri, Aralık ayındaki seçimlerde ülkenin başına geçti. Hirak, seçimleri reddetti ve engellemeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Protesto hareketi açısından en önemli sonuçların başında, toplumdaki bilinçlenme geliyor. Başta kadınlar olmak üzere gençliğin öncülüğündeki bu hareket önemli bir toplumsal dönüşüm yarattı.