Cezayir pazar kapısını Türkiye’ye kapattı

Cezayir, gıdadan plastiğe kadar 24 ürün kaleminde ithalatın bankacılık kanalıyla yapılmasını yasakladı.

Bu karar fiilen ithalatın yasaklanması anlamına geliyor. Zira gıda ürünlerinden Çorba, bulyon, hazır soslar, ekmek, makarna, meyveler, meyve suları, tatlı, reçel, tatlandırıcı maddeler, çikolata gibi çok sayıda gıda ürünü ve konserveler yasak kapsamında yer alıyor.

Bu ürünlerin ithalatının bankacılık kanalıyla yasaklanması nedeniyle, Cezayir'e ihracat duracak.

Karar kapsamındaki sanayi ve gıda ürünlerinde 2016 yılında Türkiye tarafından Cezayir'e 231.7 milyon dolar ihracat yapılmıştı. Plastik mamuller ise 92.7 milyar dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alıyor.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Cezayir'in para transferlerini yasaklamaktaki asıl amacının ithalatı durdurmak olduğunu söylüyor. Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Sadece Türkiye'ye özel bir karar olmamakla birlikte en çok zararı Türk ihracatçısı görecektir" dedi.

Cezayir’in neden böyle bir karar aldığı konusunda bilgi alınamadı. Ancak AKP iktidarı uzun bir dönemdir Magreb ülkelerine neo-osmanlıcı bir anlayışla yaklaşıyor. AKP rejiminin, çok sayıda çete grubuyla bağlantısı ve finanse etmesi de dış ülkelerle olan gerilimlerin temelinde yatıyor.