Clinton kullanılan oylarda Trump’tan 15 puan önde

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimleri için geri sayım başlarken, son haftalarda anketlerde önde görünen Hillary Clinton hakkında yeniden FBI tarafından yeniden soruşturma açılması gündeme oturmuştu.

Şimdiye kadar birçok eyalette kullanılan oylarda ise Clinton’un rakibi Trump’a ciddi fark attığı bildiriliyor.

8 Kasım’daki ABD seçimleri öncesinde en ciddi gelişme Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Clinton’un bakanlığı dönemindeki e-posta yazışmaları nedeniyle yeniden soruşturma açıldığının duyurulması olmuştu.

Ancak bu gelişmeye rağmen Clinton’un Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump karşısındaki şansının halen çok yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Yapılan anketler, bugüne kadar birçok eyalette sandıklarda veya mektup yoluyla kullanılan oylarda Clinton’un önde olduğunu gösteriyor. Birçok farklı şirketin ayrı ayrı eyaletlerde yaptığı araştırmaya göre, Clinton ile Trump arasındaki fark yüzde 15’i buluyor.

Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’un Ohio, Texas, Georgie ve Arizona gibi Cumhuriyetçi Parti’nin güçlü olduğu eyaletlerde de Trump’a fark attığı kaydedilen araştırmalara göre, şimdiye kadar 19 milyon kadar seçmen oy kullandı. Bu da, seçmen listelerine kayıtlı olanların yüzde 20’sine denk geliyor.

8 Kasım’ı beklemeden oylarını kullananların büyük oranda Clinton’u tercih etmeleri nedeniyle FBI tarafından açılan soruşturmanın olası olumsuz etkisinin de seçime etkisi azalmış olacak.

Seçimlere dair şimdiye kadar yapılan anketleri değerlendiren States of the Nation araştırmasına göre, Clinton’un başkan seçilmesinin yüzde 95 oranında olduğu anlaşılıyor.

Clinton hakkında 2009-2013 yılları arasında Dışişleri Bakanı iken özel e-posta adresinden dış politikaya dair yazışmalar yaptığı ortaya çıkmış ve FBI tarafından soruşturma açılmıştı. Rakibi Donald Trump’ın ise özellikle yaptığı sert ve tepki çeken konuşmalar nedeniyle seçilmesinin çok küçük bir ihtimal olduğu yorumları yapılıyor.