COP22’den İklim Antlaşması’na sahip çıkılması çağrısı

Fas’ın Marakeş kentinde bugün sonlanacak BM İklim Konferansı’na (COP22) katılan devletlerden, geçtiğimiz yıl üzerinde uzlaşılan ve bu ay içerisinde yürürlüğe giren antlaşmanın gereklerine sahip çıkılması çağrısı geldi.

7 Kasım’da başlayan COP22 adlı Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na katılan 200’e yakın devlet adına yayınlanan ortak deklarasyonda, 22 Nisan’da imzalanan İklim Antlaşması’na sahip çıkılması istendi.

Geçtiğimiz yıl Paris’te düzenlenen COP21 adlı bir önceki konferansta kabul edilen antlaşmanın önemine vurgu yapılan ‘Marakeş Beyannamesi’ başlıklı deklarasyonda, iklimsel değişikliklerle mücadelenin ‘acil öncelik’ olarak ele alınacağının altı çizildi.

“Acil öncelikli olarak iklimsel değişikliklerle mücadele için maksimal siyasi angajmana çağırıyoruz” denilen beyannamede, sıcaklıkların ‘alarm verici ve daha önce görülmemiş bir ritimde’  arttığına dikkat çekildi. Beyannamede, buna karşı ‘acilen cevap verilmesi görevinin olduğu’ vurgulandı.

Marakeş’te yayınlanan açıklama, küresel ısınmayla mücadeleyi öngören İklim Antlaşması’nı uygulamayacağını vaat eden ve ABD başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump’a yönelik endişeler nedeniyle de önem taşıyor.

Paris’teki COP21 İklim Konferansı’nda kabul edilen ve 22 Nisan’da imzalanan antlaşmayı bugüne kadar 111 ülke onaylamıştı. Bu ayın başında yürürlüğe giren antlaşmada, küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar 19’uncu yüzyıla oranla en fazla 1,5 ile 2 derece arsında olması için mücadele edilmesi taahhüt ediliyor.

Antlaşma ayrıca iklimsel değişikliklerden en çok etkilenen yoksul ülkelere yıllık 100 milyar dolar yardım yapılmasını öngörüyor.