Dünya basını HDP'li vekillerin gözaltına alınmasını flash olarak geçti

Türk polisinin AKP/Saray’ın emriyle HDP’li milletvekillerine yönelik gözaltı operasyonları dünya medyasında flaş haber olarak verildi. Önde gelen medya organları, oldukça ‘gergin bir dönemde’ geldiğine dikkat çekti.

SPIEGEL

Der Spiegel’in online versiyonunda “Türkiye’de otoriteler yeniden muhalif politikacılara yöneldi” spotuyla verilen haberde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gözaltına alınacağını duyurduğu Twitter mesajı paylaşıldı.

HDP Genel Merkezi’ne yönelik baskının görüntülerine de yer verilen haberde, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının Mayıs ayında ‘Erdoğan’ın talebiyle’ kaldırıldığına dikkat çekildi. Haberde, Erdoğan’ın HDP’yi ‘PKK’nin sözcüsü’ gibi yansıttığı hatırlatıldı.

Spiegel, HDP’nin meclisteki önemli milletvekili sayısına da dikkat çekerken, eş başkanlardan Demirtaş’ın ‘Erdoğan’ın en önemli rakiplerinden’ olduğu belirtildi. Haberde, geçtiğimiz hafta birçok Kürt kentinin ‘zoraki idareciler (kayyum)’ tarafından yönetilmesi kararının alındığının da altı çizildi.

AFP

Fransız Haber Ajansı AFP’de yer alan haberde ise, eşbaşkanların yanı sıra çok sayıda HDP milletvekilinin gözaltına alınması flaş olarak duyuruldu.

Gözaltıların Türkiye’de ‘zaten çok gergin olan bir dönemde’ gerçekleştiğine dikkat çekilen haberde, bunun Türkiye’nin ‘güneydoğusunun başkenti Diyarbakır’da belediye eş başkanlarının tutuklanmasının ardından geldiği vurgulandı.

REUTERS

HDP’li vekillere yönelik darbe operasyonunu bizzat HDP avukatlarından aldığı bilgiyle duyuran Reuters ajansının haberinde de, seçilmişlerin ‘terörist propaganda’ suçuyla gözaltına alındıkları iddiası paylaşıldı.

Reuters, HDP Genel Merkezi çevresindeki tanıkların verdiği bilgilere göre binaların çevresinin sarıldığını ve girişlere izin verilmediğini duyurdu. Ajansın haberinde de, TBMM’deki üçüncü büyük parti olan HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının daha önce kaldırıldığının altı çizildi.

DEUTSCHE WELLE

Almanya’nın önde gelen radyolarından Deutsche Welle de, HDP’ye yönelik gözaltıları flaş haber olarak duyurdu.

‘Türk polisi yönetici Kürt siyasiler gözaltına aldı’ başlığıyla verilen haberde, Erdoğan’ın ‘HDP’yi PKK’nin siyasi kolu’ olarak gördüğü hatırlatıldı.

Deutsche Welle haberinde, Türk kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre çok sayıda parlamenterin daha tutuklanmasının söz konusu olacağı kaydedildi. Haberde, bu operasyonların birçok Kürt kentine kayyım atanmasının ertesine geldiği dile getirildi.