Dünyanın en çok kirleten kömür santrali kapatılıyor

Avustralya’da Fransız enerji şirketi Engie’nin büyük ortağı olduğu ve dünyanın çevreyi en fazla kirleten kömür santrallerinin başında gelen Hazelwood’un nihayet kapatılmasına karar verildi.

Ülkenin güneydoğusundaki Victoria eyaletinde bulunan Hazelwood kömür madeni ve santrallerinin kapatılması kararının, geçtiğimiz yıl iklim anlaşmasında öncü rol oynayan Fransa’ya yönelik eleştiriler nedeniyle alındığı tahmin ediliyor.

Hazelwood kömür santralinin tek başına 6 milyon nüfuslu Victoria eyaletindeki sera etkili gazların yüzde 15’ini saldığı hesaplanmıştı. Santral, Avustralya’dan salınan tüm gazların ise yüzde 3’ünden sorumluydu ve dünyanın en fazla kirleten santrallerindendi.

Önümüzdeki yılın Mart ayı sonunda tümüyle kapatılacak çevre düşmanı Hazelwood’da çalışan 750 kişiden 250 kadarının 2023 yılına kadar santralin rehabilitasyonu için çalışması planlanıyor. Santralde işletilen kömürün çıkarıldığı maden yatağı ortalama 100 metre derinliğinde kazılmış ve önümüzdeki yıllarda yapay göl olarak düzenlenmesi de öngörülüyor.