FBI soruşturması sonrasında seçmen Trump’a yöneliyor

8 Kasım günü yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerine günler kala seçmen tercihlerindeki değişimler de dikkat çekiyor.

Son haftaya kadar Donald Trump’a büyük fark atacağı öngörülen Hillary Clinton’un özellikle FBI soruşturması nedeniyle güven kaybettiği görülüyor.

Son haftalardaki anketler Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’un seçimi kazanacağını gösterirken, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yeniden soruşturma açılacağının açıklanması ardından trendin Donald Trump lehine değişmeye başladığı savunuluyor.

Washington Post ve ABC televizyonu tarafından yapılan bir ankete göre Trump’ı ‘daha dürüst ve güvenilir’ bulduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 46’ya yükselirken, Clinton’a olan güven yüzde 38’e geriledi. Eylül ayında yapılan benzeri bir ankette ise her iki aday da yüzde 45 oranında ‘güvenilir’ bulunmuştu.

Ancak FBI’in Clinton’un Dışişleri Bakanlığı görevindeyken özel bir server üzerinden resmi konularda yazışmasına ilişkin yeni bir soruşturma açmasının seçim sonuçlarını tam olarak ne kadar etkileyeceği kestirilemiyor. CNN televizyonu ile ORC şirketi tarafından yapılan ankete göre, Clinton önemli olarak görülen eyaletlerden Florida’da oylarını arttırırken, Arizona’da ise Trump önde gidiyor.

ABD Başkanı’nı belirleyecek 538 seçici üyeden 20’sinin seçileceği Pennsylvania’da ise Clinton’un halen Trump’ın 4 puan önünde olduğu anlaşılıyor.

Başkanlık seçimlerinde bir adayın seçilebilmesi için en az 270 seçici üyenin oyunu alması gerekiyor. Bundan dolayı adaylar geleneksel olarak Demokrat veya Cumhuriyetçi olarak bilinen eyaletlerden ziyade oy geçişkenliğinin olduğu ya da yüksek sayıda seçici üye çıkaran eyaletlere yükleniyor.