Fransa’da 215 senatör ve milletvekilinden Fillon’a destek

Fransa’da 2017 seçimlerinde sağ partilerin adayının belirleneceği ön seçimlerin ikinci turu öncesinde 215 parlamenter ve senatörden eski Başbakan François Fillon’a destek geldi.

Cumhuriyetçiler (LR) ile birçok sağ ve merkez liberal partinin ortak cumhurbaşkanlığı seçimleri adayının ilk turunda François Fillon yüzde 44,1 oyla birinci çıkmış, yüzde 28,6 oy alan Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppé ise ikinci olmuştu.

Ön seçimlerin ikinci turu öncesinde iki adayın karşılıklı sert açıklamaları dikkat çekerken, LR ile diğer sağ ve merkez partilere üye 215 milletvekili ve senatörden Fillon’a destek geldi.

Le Figaro’da yer alan metinde, Fillon’un politikalarının ‘ultra liberal’, ‘brütal’ veya ‘gerici’ olarak adlandırılması eleştirildi. Fransa’da ‘değişim isteğinin’ vurgulandığı metinde, Fillon’un rakibi Alain Juppé’nin halkın beklediği politikaları hayata geçiremeyeceği savunuldu.

Ön seçimlerde kazanma şansı yüksek olan François Fillon’u eleştiren Alain Juppé, rakibinin özellikle aşırı sağcı kesimlerden destek gördüğüne dikkat çekmişti.

Fillon’un dün bir radyo programında ülkedeki şiddet yanlısı İslamcı grupları eleştirdiği konuşmasında Yahudilere ilişkin söylediği sözler de tepki çekmişti. Fillon, herhangi bir tarih dilimi vermeden, Fransa’nın ‘ülkeye entegre olmak istemeyen Yahudilere karşı mücadele ettiğini’ söylemişti.

Birçok Yahudi kuruluşundan yapılan açıklamalarda, Fillon’un sözleri eleştirilmişti.