Fransa’da binlerce kişi mültecilere ‘hoşgeldiniz’ dedi

Fransa’da son aylarda yabancı düşmanı Ulusal Cephe (FN) ile merkez sağ partilerin mülteci karşıtı söylemlerine rağmen destek eylemleri de artıyor.

Başkent Paris’teki Stalingrad Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, mültecilere ‘hoşgeldin’ derken, ülkelerinden kaçan bireylere ‘daha insani şartlar sağlanması’ talebini haykırdı.

Eylemde Fransızca, İngilizce ve Arapça ‘Göçmenler, hoşgeldiniz!’, ‘Aramızda sınırlar olmasın’, ‘Göçmenlerin de hakları vardır’ yazılı pankartların taşındı. Özellikle mültecilere yönelik dışlayıcı ve insan onurunu yaralayıcı politikalar protesto edildiği eylemde, hükümetin mültecilerin şartlarını iyileştirmesi talebi dillendirildi.

Sol partiler ile sendikalar ve derneklere üye binlerce kişinin katıldığı eylemde, Stalingrad Meydanı’nda bu ayın başında boşaltılan kamp alanı ile Calais kentindeki kamplardan çıkarılan mültecilere yardım edilmesi istendi.

Eylemde yapılan konuşmalarda, Almanya ve İsveç’in 1 milyonun üzerinde mülteciyi kabul ettiği, Fransa’da ise bu sayının 2015’te sadece 80 bin olduğuna dikkat çekildi. Konuşmalarda, Fransa’nın nüfusuna oranla en az mülteciyi kabul eden ülke olması nedeniyle eleştirildi.