Fransa’da ‘büyük saldırı’ planı şüphelileri tutuklandı

Fransa’da 1 Aralık’ta DAİŞ çetelerinin emriyle büyük bir katliam planladıkları iddiasıyla gözaltına alınan 5 şüphelinin tutuklandıkları duyuruldu.

Strasbourg ve Marsilya kentlerinde geçtiğimiz hafta sonunda gözaltına alınan birisi Fas vatandaşı olan 5 kişinin, büyük bir saldırı planladıkları ortaya çıkmıştı. Bu kişilerden birinin Strasbourg’daki evindeki aramalarda silah ve patlayıcılar bulunmuştu.

Şüphelilerin soruşturmasını yürüten Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, saldırı düzenlemek amacıyla suç örgütü kurmakla suçlanan çetelerin Suriye’den yönetilen bir saldırı planlandığını duyurmuştu.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin tutuklandığı duyuruldu.

Dün Nimes kentinde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 1 Aralık’ta ‘büyük bir çapta bir saldırı’ düzenlenmesinin planlandığını ve gözaltılarla bunun önlendiğini söylemişti.

Çetelerin başkent Paris ve çevresindeki resmi kurumlar ve kamusal alanlara yönelik keşif yaptıkları ve yapacakları saldırıyı Periscope üzerinden yayınlamayı planladıkları da ortaya çıkmıştı.

Fransa’da 7 Ocak 2015’te Yemen El Kaidesi’ne bağlı çeteler Charlie Hebdo dergisinde 11 kişiyi katletmiş, 13 Kasım 2015’te ise başkent Paris ile Saint-Denis kentlerinde 130 kişiyi katletmişlerdi.

Yine DAİŞ’le bağlantısı olduğu sanılan bir Tunus’lu 14 Temmuz 2016’da Nice kentindeki Fransız Devrimi kutlamalarına kamyonla saldırmış ve 86 kişiyi katletmişti.