Fransa’da evsizlerin sayısı artıyor

Sosyal Dayanışma Kurumları Federasyonu (FAS) adlı çok sayıda insani yardım derneğinin üyesi olduğu kollektif tarafından yayınlanan verilere göre, Fransa’da sokakta kalanların sayısı giderek artıyor.  

41 ilde yapılan çalışma kapsamında evsiz kalan bireylerin aradığı 115 hattına gelen aramalara ilişkin yapılan işlemler değerlendirildi. Buna göre, sadece 10 Haziran ile 10 Temmuz 2017 tarihleri arasında bu hatta 41 ilden 20 bin 845 arama yapıldı.

Evsiz kalan bireylerin bizzat yaptığı veya çevredekilerin evsiz bireyler için yaptığı bu aramalardan sadece 10 bin 632’sine olumlu yanıt verildi. Bu kişilere geçici de olsa kalacak yer sağlanırken, 10 bin 213 kişi ise sokakta kaldı.

EVSİZ KALANLARIN ACİL ARAMALARINDA ÜÇTE BİR ARTIŞ

Barometre-115 adıyla hazırlanan çalışmaya göre, bu yaz geçtiğimiz yaz aylarına oranla evsiz bireylerin sayısında ciddi artış görüldü. Buna göre 2016 yazına oranla yapılan aramalarda yüzde 32’lik bir artış yaşanırken, sokakta kaldığı için konut talebinde bulunan bireylerin sayısında yüzde 17’lik bir artış söz konusu.

Jura ve Alpes-Maritimes gibi illerde ise evsiz kaldığı için 115’i aramak zorunda kalanların sayısı geçtiğimiz yıla oranla 3 kat artış gösterdi. Özellikle Marsilya şehrinde kimi kamp alanları ile banliyölerde yüzlerce kişinin yerlerinden edildiği ve bu kişilerin çoğunun halen de evsiz olduğuna dikkat çekildi.

YARISINA YAKINI ÇOCUKLU AİLELER

FAS tarafından hazırlanan raporda, sokakta kalan 10 bini aşkın kişinin yüzde 48’inin ailelerden oluştuğu belirtildi. Raporda, bu kişilerden 5 bin 328’inin ise çocuk olduğu gerçeğinin altı çizildi.

Rapora göre, çocuklarıyla birlikte sokakta kalan yetişkinlerin yüzde 60’ı otellere yerleştirilirken, bu kişilerin yüzde 47’si ise sadece bir geceliğine barınma imkanı bulabildi.

EVSİZ KALAN GENÇLERİN SAYISI ARTIYOR

FAS raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, evsiz kalan bireyler arasında 18-24 yaş arası gençlerin oranının altıda bire ulaşması.

Rapora göre, 10 Haziran-10 Temmuz 2017 tarihleri arasında sokakta kaldığı için acil numarayı arayan kişilerden 3 bin 389’unu bu yaş grubundaki gençler oluşturuyordu.

Bu ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 17’lik bir artış olduğunu gösteriyor.

Raporda, gençlerin sosyo-ekonomik açıdan giderek daha kötü bir konumda oldukları ve bunun sonucu olarak evsiz kalanların sayısının arttığının da altı çizildi.