Fransa’da halk yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Fransa’da seçmenler bugün yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına giderken, sönük geçen kampanyaya rağmen ilk kez bu denli çekişmeli bir seçim yaşanacak.

1958 yılında ilan edilen Beşinci Cumhuriyet’in 11’inci cumhurbaşkanını seçmek amacıyla 47 milyon seçmen sandık başına gidiyor. Bu seçmenlerin 1,3 milyonu Fransa dışında yaşayanlardan oluşuyor.

Saat farkından kaynaklı gecikmeleri önlemek amacıyla deniz aşırı bölgelerde oy kullanma işlemi dün başlarken, Kıta Fransası’nda oy verme işlemi 08.00 ile 19.00 saatleri arasında yapılıyor. Bazı büyük kentlerde ise oy verme işlemi akşam saat 20.00’ye kadar devam edecek.

Deniz aşırı il ve bölgelerden Guadeloupe, Guyane, Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre et Miquelon ve Polynésie française’de oy verme işlemi dünden başlarken, Réunion, Mayotte ve Nouvelle Calédonie’de oylar bugün kullanılıyor.

SONUÇLAR SAAT 20.00’DEN İTİBAREN VERİLECEK

Toplam 11 adayın katıldığı bu yılki seçimlerde 66 bin 546 seçim lokalinde sandıklar kurulurken, önceden bir başka seçmene vekaletname veren seçmenler de oylarını bu kişilere kullandırtabiliyor. Fransa seçimlerinde internet veya mektupla oy kullanma hakkı henüz bulunmazken, yurt dışındaki seçmenler de bu sefere mahsus olmak üzere seçim lokallerine gitmek zorundalar.

2015 yılında 230’u aşkın kişinin DAİŞ ve El Kaide çetelerinin katliamlarında yaşamını yitirdiği Fransa’da seçim güvenliğini sağlamak için 50 bin polis ve 7 bin asker görevlendirildi.

İKİNCİ TURA KALMA ŞANSI OLAN 4 ADAY VAR

Seçim sonuçlarının son sandıkların kapanacağı saat 20.00’den itibaren verilmesi beklenirken, önde gelen 4 aday arasındaki oy farkının az olması ihtimali nedeniyle kesin sonuçların daha geç saatlere sarkacağı tahmin ediliyor.

Son iki aydaki neredeyse tüm anketler, 11 aday içerisinde aşırı sağcı Marine Le Pen ile merkez-liberal aday Emmanuel Macron’un ikinci tura kalabileceğini gösteriyordu. Bu iki adayın oyları yüzde 22 ile 25 arasında değişiyor.

Ancak solun önde gelen isimlerinden Jean-Luc Mélenchon’un oyu da anketlerde yüzde 18 ila 20 arasında değişiyor. Ikinci tura kalma şansı olan bir diğer aday ise sağ Cumhuriyetçiler (LR) üyesi olan eski başbakanlardan François Fillon.

2012 yılından bu yana görevde olan Sosyalist Parti (PS) üyesi François Hollande ise, ekonomideki başarısız politikaları nedeniyle aday olmamıştı. Ancak Hollande’ın resmen ilan etmese de PS’nin sol kanadından olan adayı Benoit Hamon yerine bir dönem Ekonomi Bakanı olan liberal aday Emmanuel Macron’u desteklediği biliniyor.