Fransa'da Macron 'seçim hükümeti'ni kurdu

Fransa’da 7 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığına seçilen Emmanuel Macron’un genel seçimlere kadar işbaşında olacak kabinede hangi bakanların yer alacağı duyuruldu.

Klasik sağ ve sol merkez partilerden birçok isme yer verilen kabinedeki en önemli isim ise çevre ve iklim konularındaki çabalarıyla Fransız halkının en takdir ettiği bireylerden Nicolas Hulot oldu.

Yeni hükümet kabinesinde, sağcı, solcu ve çevrecilerden isimlere verildi. Sosyalist Parti’den dört isim, Radikal Sol Parti’den iki isim, merkez sağcı MoDem’den üç isim, sağcı Cumhuriyetçilerden iki isim hükümet kabinesi için belirlendi.

11 ERKEK, 11 KADIN

Yeni hükümette sivil toplumdan gelenler de var. Hükümette 11 erkek ve 11 kadın yer alıyor. Bu haliyle “partiler üstü”  ve kadın-erkek eşitliğine dayalı bir görüntü verilmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanı Macron, Başbakanlık görevine de sağcı Edouard Philippe’i atamıştı. Macron’un, farklı çevrelerden belirlediği bu isimlerle özellikle Haziran ayındaki genel seçimlerde çoğunluğu elde etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın sağcı bir siyasetçiye, Çalışma Bakanlığı’nın ise bir şirket yöneticisine teslim edilmesi dikkat çekti. Pazartesi günü sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR) üyesi Edouard Philippe’i başbakan olarak atayarak, ‘sağı bölmek istiyor’ yorumlarına yol açan Emmanuel Macron yeni kabineyi onayladı. Başbakan Philippe tarafından ‘önerildiği’ bildirilen bakanlar arasında Hollande döneminin Savunma Bakanı olan Jean-Yves Le Drian, Sosyalist Parti (PS)’li Lyon Belediye Başkanı Gérard Collomb ile çevre ve iklim konularındaki çalışmalarıyla Fransız toplumunda sevilen bireyler arasında olan Nicolas Hulot da bulunuyor.

Merkez liberal Modem partisinin lideri François Bayrou da yeni kabinede yer alıyor.

Başbakan Edouard Philippe başkanlığında kurulan ve en azından 11 ve 18 Haziran’da yapılacak genel seçimlere kadar görevde olacak yeni kabine şu isimlerden oluşuyor:

İçişleri Bakanı: Gérard Collomb,

Ekolojik Dönüşüm ve Dayanışma Bakanı: Nicolas Hulot,

Adalet Bakanı: François Bayrou,

Dışişleri ve Avrupa Bakanı: Jean-Yves Le Drian,

Savunma (Ordular) Bakanı: Sylvie Goulard,

Bölgesel Uyum Bakanı: Richard Ferrand,

Sağlık ve Dayanışma Bakanı: Agnes Buzyn,

Ekonomi Bakanı: Bruno Le Maire,

Çalışma Bakanı: Murielle Pénicaud,

Eğitim Bakanı: Jean-Michel Blanquer,

Kültür Bakanı: François Nyssen,

Tarım Bakanı: Jacques Mézard.

Toplamda 18 bakan, devlet bakanı ve bakan yardımcısının yer aldığı kabineye devlet sekreterliği (müsteşar) görevi yürütecek 4 kişi de atandı.