Fransa’da polisler birçok kentte eylemdeydi

Fransa’da toplumsal olaylardaki sert tutumuyla eleştirilen polislerin hükümetin daha fazla bütçe ve güvenlik önlemi alması talebiyle Ekim ayında başlattıkları eylemler devam ediyor.

Üçüncü haftasına giren polis eylemleri, hükümetin geçtiğimiz hafta 250 milyonluk ek bütçe ayırma vaadine rağmen sonlandırılmadı.

Özellikle geçtiğimiz Kasım ayından bu yana devam eden olağanüstü hal uygulaması nedeniyle çalışma şartlarının ağırlaştığını ve halkın görev esnasında kendilerine şiddet uyguladığını savunan polisler dün Marsilya, Nantes ve Toulouse’da eylemdeydi.

Marsilya ve Nantes’daki eylemlere 150 ila 200 kadar polisi katıldığı görülürken, Toulouse’da eyleme katılanların sayısının en az 400 olduğu bildirildi. ‘Polisler kızgın’, ‘Siyasetçilerin değil halkın hizmetindeyiz’ gibi sloganların atıldığı eylemlerde ulusal marş ‘La Marseillaise’ okundu.

Farklı sendikalar tarafından düzenlenen eylemlerde, İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı ek bütçe vaadinin gerçekçi ve yeterli olmadığı savunuldu.

Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre, 2015 yılında yaşanan olaylarda 12 bin 400 polis yaralanırken, 6 polis de yaşamını yitirmişti. Bu yılın ilk 6 ayında yaralananların sayısı 6 bin 753 olarak belirtilirken, 2015’in aynı dönemine oranla yüzde 14 artış yaşandığı bilgisi verilmişti.  

Fransız polis sendikaları Ekim ayı sonunda taleplerini duyurmak için yürüyüşler düzenlemişti.