Fransa’da sağ seçmenler cumhurbaşkanlığı adayını belirleyecek

Fransa’da önümüzdeki Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için merkez sağ ve muhafazakar partilerin adayını belirlemek üzere ön seçimlerin ilk turu bugün yapılıyor.

Ülke genelinde 10 bini aşkın sandıkta milyonlarca kişinin oy kullanmasının beklendiği ön seçimlerde eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de aralarında olduğu 7 aday yarışıyor.

Saat 08.00 ile 19.00 arasında sürecek ön seçimlerdeki oylamaya katılmak isteyen bireyler, 2 euroluk katkı bedeli karşılığında oy kullanabilecekler. Ön seçimler için Paris’te 350, Marsilya’da 110 ve Lyon’da ise 100 civarında seçim bürosu oluşturuldu.

Ön seçimlerde oy kullanabilmek için 31 Aralık 2015 itibariyle genel seçim listelerinde kayıtlı olma şartı da getirilirken, ülke dışındaki Fransız vatandaşları elektronik yöntemle oy kullanabilecek.

‘Merkez ve sağın adayını belirleme’ amacıyla düzenlenen ön seçimlerin ilk turuna Nicolas Sarkozy’nin yanı sıra eski Başbakan François Fillon, Bordeaux Belediye Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Alain Juppé de katılıyor. Diğer adaylar ise Jean-François Copé, Nathalie Kosciusko-Morizet, Bruno Le Maire ve Jean-Frédéric Poisson.

Ön seçimlerin ilk turunda bir adayın yüzde 50 oy alamaması durumunda en çok oy alan iki aday ikinci tura kalacak. Bugünkü ilk turda Juppé, Fillon veya Sarkozy’nin ikinci tura kalma şansı diğer adaylara göre daha yüksek.

İktidardaki Sosyalist Parti’li (PS) François Hollande’ın politikaları nedeniyle henüz adaylığını resmen açıklamadığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde soldaki en güçlü adayların başında muhalefetteki Sol Parti (PG) üyesi Jean-Luc Mélenchon geliyor. Nisan 2017’deki seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen’in birinci gelmesine kesin gözüyle bakılırken,  Le Pen’e karşı ikinci turda seçimi ancak sağ partilerden bir aday ya da soldan yıpranmamış güçlü bir adayın kazanabileceği tahmin ediliyor.