Fransa’da sağ ve merkez partilerin cumhurbaşkanı adayı bugün belirleniyor

Fransa’da sağ ve merkez partilerin 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak adayının belirleneceği ön seçimlerin ikinci turu bugün yapılıyor.

François Fillon ve Alain Juppé’nin yarıştığı ön seçimlerin sonucunun iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ile diğer sol partilerin alacağı sonuçlara da etkisi olacak.

Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) ile Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) ve Demokrat Hareket (MoDem) tarafından desteklenen ön seçimlerin 20 Kasım’daki ilk turunda eski Başbakan François Fillon yüzde 44 oyla birinci gelmişti.

Başbakanlık ve Dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunan ve halen Bordeaux Belediye Başkanı olan Alain Juppé ise yüzde 28 oyla ikinci gelmişti. İlk turdaki oylamaya toplamda 4,3 milyon seçmen katılmış ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 20,7 oyla elenmişti.

SAĞIN ADAYI SOLUN ALACAĞI OYLARI DA ETKİLEYECEK

Son anketler, aşırı liberal ekonomik politikalar öneren ve yabancılara karşı sert önlemleri gündemleştiren François Fillon’un kazanacağını gösteriyor. Ancak ön seçimlerin ikinci turunda oy kullananların yüzde 15’inden fazlasının sol seçmenlerden oluşması nedeniyle ikinci turda ne olacağı meçhul.

Kimi gözlemciler, Fillon’un sağ ve merkez partilerin adaylığının 2017 seçimlerinde iktidardaki Sosyalist Parti (PS) için daha avantajlı bir durum yaratacağı görüşünde. Aşırı sağ oyları alması beklenen Fillon’un yabancı düşmanı Marine Le Pen’in oylarını azaltacağı ve yine Juppé’yi destekleyen merkez sağ seçmenin oylarının bir kısmının PS’nin belirleyeceği adaya yönelebileceği tahmin ediliyor.

Sol seçmen arasında en güçlü aday ise PS’nin Ocak ayında düzenleyeceği ön seçimlere katılmayacağını duyuran Jean-Luc Melenchon. 2012 seçimlerinde yüzde 12 oy alan Sol Parti (PG) üyesi Mélenchon, dün Fransız Komünist Partisi (PCF) delegelerinin yüzde 53’ünün desteğini almıştı. Ancak PCF’nin Mélenchon’u mu destekleyeceği, yoksa PS’nin düzenleyeceği ‘solda ön seçimlere’ katılacağı henüz kararlaştırılmış değil.