Fransa’da salgın önlemleri il il değişebilecek

Covid-19 salgınının Avrupa’da en çok ölümlere yol açtığı ülkelerden olan Fransa’da yeni önlemler yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç ayrı haritaya göre alınacak.

Fransa’da hükümet, 11 Mayıs’tan itibaren aşamalı olarak kaldırılacak sokağa çıkma kısıtlamalarını illerin salgından etkilenme ve hastane kapasitelerine göre düzenleyecek.

Hükümetin bugün açıkladığı haritada, Fransa kırmızı, yeşil ve turuncu olmak üzere üçe bölünüyor. Toplamda 101 il (département) bulunan ülkede özellikle ülkenin doğu, kuzeydoğu ve başkent Paris ile çevresindeki illerin tümü kırmızı bölgede bulunuyor. Yani bu illerde sokağa çıkma kısıtlamalarının daha uzun süre sürebileceği anlamına geliyor.

Kırmızı iller hem vaka ve ölüm sayıları hem de hastanelerin yoğun bakım kapasitelerinin dolmaları nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarının sürmesi söz konusu. Haritada kırmızı olarak işaretlenen illerin plaka kodları şöyle: 39, 25, 68, 71, 68, 67, 88, 57, 54, 55, 52, 70, 90, 58, 10, 51, 08, 10, 77, 08, 02, 77, 89, 91, 92, 93, 94, 95, 78, 75, 80, 59, 60, 62.

Bu bölgede Paris, Strasburg, Dijon, Metz, Nancy, Lille, Reims, Mulhouse, Belfort, Saint-Denis gibi büyükşehirler yer alıyor.

Turuncu olan iller ise, hastane kapasitelerinin şimdilik tam dolmayan ama yasakların tümüyle gevşetilmesi halinde riskli olanlar. Burada ise ülkenin Centre-Val de Loire bölgesinin yanı sıra Lyon ve çevresi ile Marsilya ve Nice gibi kentlerin olduğu güneydoğu illeri bulunuyor.

Fransa’nın batı, güneybatı ve kuzeybatı illeri ise henüz salgından etkilenmedikleri için yeşil bölgede kalıyor.

Bu haritaya göre, örneğin kırmızı bölgedeki şehirlerde park ve bahçeler gibi bireylerin toplanma ihtimali olan alanlar kapalı kalmaya devam edecek. Ayrıca valilikler herhangi bir il veya kent merkezinde yerel yasaklar koymaya devam edecek.

Ulusal bazda ise, iş amaçlı veya aileden bir bireye bakım amacıyla yardımcı olmak dışında 100 kilometreyi aşan seyahatler 11 Mayıs’tan sonra da yasak olacak.

Ayrıca ulusal çapta 11 Mayıs’tan sonra da yasakların uzatılması ihtimali de bulunuyor. Ayrıca 7 Mayıs’tan sonra bu haritanın sadece yeşil ve kırmızı iller olarak yenilenmesi planlanıyor.