Fransa’da Siyasi Ahlak Yasası kabul edildi

Fransa’da ulusal ve yerel siyasetçilere tanınan çok sayıda imtiyazı sınırlayan ‘Siyasi Ahlak Yasası’na dair tasarı, son haliyle Ulusal Meclis’te kabul edildi.

577 üyeli Ulusal Meclis’te yapılan oylamada 412 parlamenter ‘evet’ oyu verirken, 74’ü ise ‘hayır’ dedi. Oylamada 62 parlamenter ise çekimser kaldı.

Bu yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde eski Başbakan François Fillon’un eşini ve çocuklarını danışman olarak çalıştırmasının ortaya çıkması ardından, siyasilere verilen diğer tüm imtiyazlar da gündeme gelmişti.

‘PeneloppeGate’ olarak Fransa tarihine geçen skandal sonrasında giderek tepki çeken siyasilere yönelik imtiyaz ve ekonomik kolaylıkları sınırlamayı amaçlayan ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim kampanyasında vaat ettiği ‘Siyasi Ahlak Yasası’, nihayet kabul edildi.

AİLE ÜYELERİ VE YAKINLARINI DANIŞMAN OLARAK ÇALIŞTIRAMAYACAKLAR

Yasa tasarısı önemli birçok konuda tanınan imtiyazları sınırlıyor. Bunlar arasında parlamenterlerin veya hükümet üyelerinin aile üyelerini danışman veya yardımcı olarak çalıştırmalarının yasaklanması bulunuyor. Parlamenterler eşlerini, birinci dereceden aile üyelerini veya evlilik yoluyla akrabalık bağı olan bireyleri çalıştıramayacak.

Bu kurala uyulmaması halinde ise seçilmişlerin 3 yıla kadar hapis cezası ve 45 bin euro para cezası almaları öngörülüyor.

Seçilmişler veya hükümet üyelerinin kanuna rağmen farklı yollara başvurmaları da önlenecek. Herhangi bir parlamenter veya hükümet üyesinin yanında çalıştırdığı eski ailesinden üyeler veya uzak akrabaları ile başka bir kabine üyesinin akrabalarını HATVP adlı denetleme kurumuna bildirmesi zorunluluğu getiriliyor.

VEKİL VE SENATÖRLERE KOMÜN VE DERNEKLER İÇİN AYRILAN BÜTÇE İPTAL 

Yine milletvekilleri ve senatörlere ayrılan ve yerel yönetimler ile derneklere sübvansiyon olarak verdikleri ‘parlamenter rezerv’ uygulamasına da son veriliyor. Bu rezerv yıllık 147 milyon euroyu bulurken, milletvekili ve senatörlerin ‘kayırmacı anlayışlarının’ önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yasayla milletvekilleri ve senatörlere ayrılan aylık ödenekler de yeniden düzenleniyor. Ve parlamenterlerin tüm giderlerini şeffaf bir şekilde Ulusal Meclis veya Senato’nun yetkili kurumuna bildirmesi zorunluluğu getiriliyor.

LOBİCİLER PARLAMENTERLER DANIŞMANLARINA PARA VEREMEYECEK

Siyasi Ahlak Yasası’yla değişik lobi gruplarının seçilmişler üzerindeki etkisinin azaltılması ve çıkar çatışmalarının engellenmesi hedefleniyor.

Bu amaçla milletvekili veya senatörlerin danışman veya yardımcılarıyla mali ilişki içinde olan lobi gruplarına yasak getiriliyor.

Yasada eleştirilen bir madde ise, parlamenterlerin ‘danışmanlık’ adı altında özel sektöre çalışmalarına ilişkin. Bu madde ancak 2022 yılında oluşturulacak yeni yasama döneminde uygulamaya konulacak.

Yasayla ayrıca ağır suçlardan ceza alan bireylerin yanı sıra cinsel saldırı, taciz, fiziki şiddet, ayrımcılık, iftira ve terörizm gibi suçları işleyenlerin seçilme hakkının iptalini öngörüyor.