Fransa’da vergi yükünü şirketlerden çok çalışanlar taşıyor

Ekonomik durgunluğun aşılmaya çalışıldığı Fransa’da hem Nicolas Sarkozy hem de François Hollande dönemindeki vergi yükünün büyük oranda çalışanlara yüklendiği, şirketlerin ise korunduğu ortaya kondu.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekili Valérie Rabault tarafından hazırlanan rapora göre, Nicolas Sarkozy’nin göreve geldiği 2007 yılından bu yana devlet ve yerel yönetimlerin tahsil ettiği vergiler büyük oranda hanelerin sırtına yüklendi. Sarkozy ve sonrasında François Hollande’ın cumhurbaşkanı olduğu 8 yıllık süreçte şirketlerin ödediği vergiler 46 milyar euro artarken, bireyler 110 milyar euro fazladan vergi ödedi.

156 MİLYAR EURO ARTIŞIN SADECE 46 MİLYARI ŞİRKETLERCE ÖDENDİ

Rapora göre büyük çoğunluğu dar ve orta gelirli çalışan ve memurlardan oluşan hanelerin ödediği katma değer vergisi, gelir vergisi, içki, sigara gibi ürünlere uygulanan tüketim vergileri ile diğer tüm vergi türlerinde 2007’den bu yana 110 milyar euroluk bir artış görüldü. Hanelerin ödediği vergilerin Fransa’nın milli gelirindeki payı 2007’de yüzde 22,91 iken 2015’te bu oran yüzde 25,45 gibi bir orana ulaştı. Bu da yıllık ortalama 13,5 milyar euroluk bir artışa denk geliyor.

Şirketlerin ödediği tüm vergilerin milli gelirdeki payı 2007 yılında yüzde 18,7 iken, 2015’de yüzde 18,6’ya geriledi. 2007 ve 2015 yılları arasında milli gelirin artışına bağlı olarak şirketlerin ödediği vergilerin miktarı ise sadece 46 milyar euro artış gösterdi.

PS milletvekilinin raporundaki veriler, son 9 yılda devlet bütçesindeki açıkların kapatılması için arttırılan vergilerin şirketlerden çok çalışanlara yüklendiğini gösteriyor. Şirketlerin özellikle sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande tarafından getirilen vergi indirimleriyle desteklendiği, ancak on milyonlarca haneye vergi indirimlerinin öngörüldüğü 2015 yılında dahi büyük vergiler yüklendiği anlaşılıyor.