Fransız sağı adayını belirliyor: Sarkozy elendi!

Fransa’da sağ ve merkez sağın cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için seçimlere gidildi. Seçimlerde en yüksek oyu François Fillon alırken, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy elendi ve yenilgisini kabul etti.

Cumhurbaşkanı adayını belirleme seçimlerinin ilk turu için yaklaşık 4 milyon seçmen sandık başına gitti. Sandıklardan çıkan sonuçlara göre temel adaylardan François Fillon oyların yüzde 44.1’ini alarak açık ara ile birinci oldu. Onu takip eden Alain Juppé oyların yüzde 28.4’ünü, Nicolas Sarkozy ise yüzde 20.7’sini aldı. İkinci tur gelecek Pazar günü François Fillon ile Alain Juppé arasında yapılacak.

Seçimler sırasında yapılan bir ankete göre sağcı seçmenlerin yüzde 56’sı ikinci turda Fillon’dan yana oy kullanacak. Opinionway anketinde Juppé’ye yüzde 44 oranında destek çıktı.

François Fillon, birinci tur ardından parti sempatizanlarına teşekkürlerini sunarak, “Partiler artık karar tekelini eline alamayacak, halkımız konuşmak, seçmen ve angaje olmak istiyor.  Halkın dikkat çekici başarısını selamlıyorum (...) Etrafımızda, güçlü bir dinamik yürüyor, umut buradadır” dedi.

Halkın değişim, otorite ve saygı istediğini belirten Fillon, “Benim projem yeni bir umut yaratacak” iddiasında bulundu.

İlk turda yenilerek geri çekilen eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yenilgisini kabul etti ve ikinci turda François Fillon’u destekleyeceğini açıkladı. Sarkozy, Fransa’nın en tartışmalı cumhurbaşkanlarından biri olmuştu. Hakkında yolsuzluk dosyaları ve Pakistan’dan Libya’ya uzanan karanlık ilişkilerine ilişkin ağır suçlamalar var. 

İkinci sırada gelen Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppé, ikinci turda da mücadelesini sürdürmeye karar verdiğini söyledi.