Fransızlar Macron’un başarısız giriş yaptığını düşünüyor

Göreve geldiği günden bu yana ‘zenginlerin cumhurbaşkanı’ olmakla eleştirilen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un halk nezdindeki itibar kaybı devam ediyor.

Zenginlere yönelik vergileri azaltırken çalışanların ve emeklilerin ödediği primlerin yükseltilmesi ile sosyal yardımların kısıtlanması politikası izleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son haftalardaki kararlarıyla da zorda.

Geçtiğimiz hafta Çevre Bakanı Nicolas Hulot’nun iklim politikalarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle istifa etmesiyle sarsılan Macron’un liberal hükümeti, çalışanların gelir vergisinin doğrudan maaştan kesilmesi uygulamasını hayata geçirme kararı almıştı. Uzun süre önce alınmasına rağmen bu kararın 2019’dan itibaren uygulanıp uygulanmayacağının belirsiz olması da tepki çekmişti.

Çevre Bakanı’nın istifasıyla küresel ısınmayı önlemeye yönelik iklim politikalarının başarısız kaldığının ortaya çıkması, sosyal yardımların miktarlarının dondurulması veya kısıtlanması, çalışanlara ek prim getirilmesi ve vergi politikasındaki tutarsızlıklar tepkilerin odağındaki konular.

DÖRTTE ÜÇÜ YENİ DÖNEME KÖTÜ BAŞLADIĞI GÖRÜŞÜNDE

Yapılan son bir kamuoyu araştırması da, Macron’un yaz aylarından sonra yeni yasama ve yürütme dönemine girişte ‘başarısız’ olduğu imajının güçlendiğini gösteriyor. Odoxa-Dentsu Consulting şirketinin France Info ve Le Figaro için yaptığı ankete göre, Fransızların yüzde 74’ü Macron’un yeni döneme ‘kötü bir giriş yaptığı’ görüşünde. Katılımcıların yüzde 32’si ise bunu ‘oldukça kötü’ olarak nitelendiriyor.

Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) sempatizanları arasında dahi cumhurbaşkanını başarısız bulanların oranı yüzde 30’u buluyor.

İKLİM VE ÇEVREDEN SORUMLU YENİ BAKAN TEPKİ ÇEKİYOR

Macron’un çevreci duyarlılığı ve faaliyetleriyle Fransız toplumunda belirli bir saygınlığı olan Nicolas Hulot’nun istifası ardından François de Rugy’yi Çevre Bakanı olarak ataması kararı da seçmenden kötü not aldı. Bu karara sadece LREM sempatizanlarından yüzde 72 oranında destek gelirken, sağ ve sol muhalefet partilerinin seçmenleri arasında yüzde 57 ile yüzde 81’e ulaşan oranlarda karşı olunduğu sonucu çıktı.

Araştırmada sosyal medyada yapılan 900 bini aşkın paylaşımda en sık kullanılan kelimeler de irdelendi. Bunlar arasında Macron’un ‘reform karşıtı’ olmakla suçladığı muahlif kesimlere yönelik kullandığı ‘değişim karşıtı Galyalılar’ ilk sırada yer alırken, ‘düşüş’, ‘hayal kırıklığı’ ve ‘eski dünya’ Macron’a dair paylaşımlarda en çok kullanılan diğer terimler oldu.