Güney Sudan’da çatışmalarda en az 43 ölü

Güney Sudan’da muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 40 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin ise yerlerinden edildiği bildirildi.

2013 yılı sonunda başlayan iç savaşın sona ermesi için önemli adımlar atılan Güney Sudan’ın başkenti Juba’ya 650 km uzaklıktaki Wau kentindeki çatışmalarda 39 sivil ile 4 polisin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Enformasyon Bakanı Michael Makuei, Cuma gününden bu yana devam eden çatışmalarda muhaliflerin yanı sıra bazı yerel güçlerin polisle çatıştığını iddia etti. Makuei, şimdiye kadar tespit edilen ölü sayısının artmasından endişe edildiğini de söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileriyse, çatışmalar nedeniyle 10 bini aşkın sivilin kenti terk ederek, bölgede görev yapan BM’ye bağlı barış gücüne sığındığını duyurdu.

2011 yılında Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’daki iç savaş 2013 yılı sonunda patlak vermişti. Devlet Başkanı Salva Kiir ile yardımcısı Riek Machar ile bağlı oldukları etnik gruplar arasındaki anlaşmazlıklar iç savaşa dönüşmüştü.

On binlerce insanın yaşamına mal olan iç savaşta 2,5 milyona yakın sivil de yerlerinden edildi. İç savaşın taraflarından eski Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar, Nisan ayında ülkesine geri dönmüş ve Salva Kiir başkanlığında kurulan geçici hükümete dahil olmuştu.