Güney Sudan’daki çatışmalarda ölü sayısı 150’nin üzerinde

2011 yılında bağımsızlığını kazanan, ancak 2013 sonundan bu yana iç savaşın sürdüğü Güney Sudan’da Cuma gününden bu yanaki çatışmaların bilançosu giderek ağırlaşıyor.

Dün Sudan’dan ayrılarak bağımsız devlet olmasının beşinci yılının kutlandığı Güney Sudan’ın başkenti Juba’da ordu birlikleriyle muhalifler arasında çatışma çıktı. Eski bir isyancı gruba bağlı militanlar ile ordu mensupları arasında Cuma gecesi başlayan çatışmalarda ölenlerin sayısının en az 150 olduğu öğrenildi.

Başkent Juba’daki kamu hastanelerine getirilen asker ve sivil cenazelerinin 90’ın üzerinde olduğu belirtilirken, Tamazuj radyosunda ise bu sayının 109 olduğu duyuruldu.

Muhalif grupların sözcülerinden Roman Nyari’ye göre ise, iki gün önce başlayan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 150’nin çok çok üstünde.

Çatışmalar, Devlet Başkanı Salva Kiir’in Cuma akşamı yardımcısı Riek Machar ile görüştüğü esnada başlamıştı. Kiir ve Machar tarafından dün gece saatlerinde yapılan ortak açıklamada ise taraflar ‘sakin olmaya’ davet edildi.

Güney Sudan, 20 yılı aşkın mücadelenin ardından 9 Temmuz 2011’de bağımsızlığına kavuşmuştu.

2013 yılı sonunda Machar’ın kendisini devirmek için darbe planladığını savunan Salva Kiir’e bağlı ordu birlikleri ile Machar’ın da taraf olduğu isyancılar arasındaki iç savaşta on binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Riek Machar, 2,5 yıl ülke dışında kaldıktan sonra geçtiğimiz aylarda varılan anlaşmayla ülkesine geri dönmüştü.