Hamas, 5 Filistinli'yi idam etti

Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran Hamas, ikisi “İsrail ile işbirliği” yaptığı gerekçesiyle 5 Filistinli'yi idam etti.

Hamas yaptığı yazılı açıklamada pazar sabahı haklarında idam kararı verilen 5 kişinin idam edildiğini duyurdu.

Açıklamaya göre bunlarda ikisi “düşmanla işbirliği” yapmaktan, diğeri üçü ise başka suçlardan mahkum edildiler. Hamas, bu kişilerin yerel mahkemelerde “kendilerini savunma hakkı” elde ettiğini ileri sürdü.

2007’den bu yana Hamas’ın denetiminde olan 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nin İçişleri Bakanlığı, idam edilenlerin doğum yılı dahil bazı detaylar verdi ancak kimliklerini açıklamadı.

İsrail ile işbirliği yaptıkları suçlamasıyla idam edilen iki kişinin erkek olduğu belirtildi.

Bunlardan birinin 1991’den bu yana Hamas üyelerinin kaldığı yerler ile roket üretim sitesinin yeri konusunda İsrail’e bilgi verdiği ifade edildi.

Diğer kişinin 2001 yılından itibaren İsrail güçleri tarafından “vatandaşların hedef alınmasına ve öldürülmesine yol açan bilgi sağlamaktan” suçlu bulunduğu belirtildi.

Gazze makamları son yıllarda farklı suçlar ve İsrail ile işbirliği suçlamasıyla bir çok kişiyi idama mahkum etti ancak infaz edilmediler. Kamuoyunca bilinen son infazlar 2017’de üç Filistinlinin halka açık bir şekilde idam edilmeleri oldu.

Mahmud Abbas yönetimindeki Filistin Yönetimi ise 2019 yılında BM’nin idam cezasını kaldırmayı amaçlayan sözleşmesine üye olmuştu.