Hollande nihayet açıkladı: 2017’de aday olmayacak

Fransa tarihinin halk nezdinde popülaritesi en düşük cumhurbaşkanı olarak zor dönemler yaşayan François Hollande, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde aday olmayacağını duyurdu.

Hollande, 1958’de ilan edilen Beşinci Cumhuriyet tarihinde ikinci kez aday olmayan ilk cumhurbaşkanı olacak.

Dün akşam televizyonlardan halka hitap eden Sosyalist Parti’li (PS) Cumhurbaşkanı François Hollande, Nisan ayında yapılacak seçimlerde tekrar aday olmayacağını duyurdu.

Konuşmasında 4,5 yıllık politikalarını savunan Hollande, işsizliğe karşı mücadelede son aylardaki olumlu verileri gösterdi. Fransa’nın kamu bütçesindeki ve sosyasl sigortalar sistemindeki açığın kapatıldığını kaydeden Hollande, devletin borçlarındaki artış hızının durdurulduğunu belirtti.

Ülkedeki sosyal devlet sisteminin güçlendirildiğini savunan François Hollande, uzun süre çalışanlar için emeklilik yaşının 60 yaşına düşürülmesi ve çalışanlara işveren tarafından ödenen özel ek sigorta uygulamasını de ‘başarıları’ arasında gösterdi.

Hollande, görevi boyunca yaşadığı ‘tek pişmanlığın’ ise terör örgütlerine karışan bireyler için gündeme getirdiği vatandaşlığın geri alınması talebi olduğunu söyledi. Hollande, uzun tartışmalardan sonra rafa kaldırılan bu talebin, ‘ulusu birleştirmek’ yerine ‘böldüğünü’ gördüğünü de dile getirdi.

ADAYLIĞININ GETİRECEĞİ ‘RİSKİ’ KABUL ETTİ

François Hollande, konuşmasının sonunda uzun süredir merak edilen yeniden adaylık konusunda da açıklama yaptı. Hollande, Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde PS’nin düzenleyeceği ön seçimlere katılmayacağını ilan etti.

Hollande, adaylığı etrafında birleşilmesinin ‘riskli’ olduğunu kabul ederek, bunu aday olmama gerekçesi olarak gösterdi.

François Hollande’ın aday olmayacağını ilan etmesi ardından gözler Başbakan Manuel Valls’a çevrildi. Valls’ın bu açıklamadan sonra Ocak ayındaki ön seçimler için aday olmasını duyurması bekleniyor.

Ancak yapılan tüm anketler, PS’nin düzenleyeceği ön seçimlere katılamama kararı alan Sol Parti’li (PG) Jean-Luc Mélenchon’un seçmenden en fazla desteği alan sol aday olduğunu gösteriyor.