IOM : Göç yollarında ölümler yüzde 20 arttı

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre bu yıl içinde ülkesini terk etmek zorunda kalan göçmenlerden en az 5 bin 200 kadar göç yollarında yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz yıla oranla ölümlerde ciddi bir artış söz konusu.

19 Eylül’de resmen Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı göç ajansı olarak çalışmalarına devam eden IOM verilerine göre, bu yılın başından itibaren ülkesinden göç edenlerden 5 bin 238’i göç yollarında hayatını kaybederken, geçtiğimiz yılın toplamına oranla yüzde 20 bir artış yaşandı. Bu kişilerin 3 bin 930 ise Kuzey Afrika ülkeleri veya Türkiye’den Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerden oluşurken, sadece son bir haftada İtalya’ya varmak isterken Akdeniz’de yaşamını yitirenlerin sayısının 280 olduğuna dikkat çekildi.

Dünya genelinde her gün ortalama 13 göçmenin göç yollarında yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşılan IOM raporuna göre, bu kişilerden sadece yüzde 40’ının cenazelerine ulaşılabiliyor.

Aynı verilere göre Latin Amerika ülkelerinden Kuzey Amerika’ya ulaşmak isteyen 500’ü aşkın göçmen de yaşamını yitirdi. Bu yıl içinde sadece Honduras’tan Meksika’ya, oradan da Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek isteyen 87 göçmenin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, bu kişilerden 10’unun çocuk olduğu bilgisi verildi.