İspanya’da veliler eğitimde dayatılan ev ödevlerine karşı isyanda

Öğrencilerin OECD ortalamasının çok üstünde ev ödevi yapmaya zorlandığı İspanya’da hem öğrenciler hem de velilerden farklı bir grev çağrısı geldi.

Aşırı ev ödevleriyle öğrencilerin kişisel gelişimlerinin engellendiğine dikkat çekilen grevin tüm hafta sonlarında yapılması planlanıyor.

İspanya Öğrenci Velileri Dernekleri Konfederasyonu (CEAPA) tarafından yapılan açıklamada, haftalık en az 6,5 saat ev ödevi yapmaya zorlanan öğrencilerin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının çok üzerinde bir yüke maruz bırakıldıkları vurgulandı. İspanya’nın bu konuda 38 ülke arasında beşinci olduğu belirtilen açıklamada, Rusya, İtalya, İrlanda ve Polonya’nın bu yönlü en kötü ülkeler olduğu hatırlatıldı.

Eğitim sisteminin dayattığı ev ödevlerinin 6-18 yaş arasındaki öğrencilerin ve ebeveynlerinin ‘yaşamlarını boşa harcattığının’ altı çizilen açıklamada, akademik bilgi ediniminin ötesinde ev ödevlerinin çocukların gelişimine zarar verdiğine dikkat çekildi.

CEAPA açıklamasında, OECD genelinde haftalık ev ödevlerinin ortalama 4,9 saat olduğu kaydedilirken, öğrencilere haftalık 3 saatten az ev ödevi verilen Finlandiya ve Güney Kore gibi ülkelerde çocukların birçok konuda çok daha başarılı olduğu anımsatıldı.

Öğrenciler ve ebeveynlerin Kasım ayı boyunca hafta sonlarında ev ödevlerini yapmayarak grev yapması çağrısı yapılan açıklamada, Eğitim Bakanlığı’nın talepleri dikkate alması istendi. Açıklamada, aksi halde 2017 yılı boyunca da greve gidileceği uyarısı yapıldı.