İsrail Başsavcılığı denizaltı alımlarını soruşturacak

İsrail’de Başsavcılık tarafından Almanya’dan alınan denizaltılarla ilgili olarak soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Başsavcı Avişai Mandelblit tarafından açılan soruşturmada, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun eski Savunma Bakanı Moshe Yaalon’un itirazlarına rağmen denizaltı satın alınmasına onay vermesi incelenecek.

Alman ThyssenKrupp şirketi tarafından daha önce Almanya’a 5 adet denizaltı teslim edilmiş, bir diğer denizaltının ise önümüzdeki yıl teslim edilmesi planlanıyordu. Ancak 6 denizaltıya ek olarak 3 adet yeni denizaltı satın alınmak istenmesine karşı eski bakan Yaalon ve muhalefet partilerinden itirazlar yükselmişti.

Muhalefetin talebini dikkate alan Başsavcılık tarafından açılan soruşturmada, Alman şirketiyle imzalanan anlaşmanın detaylı incelenmesi bekleniyor. Anlaşmaya karşı çıkan birçok askeri uzman, 1,5 milyar euroluk yeni alımların oldukça yüksek olduğunu da savunuyor.

İddialara karşı geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Başbakan Benyamin Netanyahu, satın alınan denizaltıların ülkenin savunması için gerekli olduğunu beyan etmişti.

Soruşturmaya konu alan iddialar arasında, Netanyahu’nun hukuki danışmanı David Shimron’un söz konusu denizaltı alımlarından ‘kar elde edecek’ olan bir iş insanına avukatlık yapması da bulunuyor. Ancak Netanyahu bu iddiayı da reddediyor ve Shimron’un denizaltı alım işlemlerine dahil olduğunu bilmediğini savunuyor.

Almanya’dan alınan ve İsrail’in talepleri doğrultusunda inşa edilen Dolphin-Klasse adlı denizaltıların atom silahlarıyla donatılması mümkün. Söz konusu denizaltıların satışı daha önce Almanya’da birçok eleştirilere neden olmuştu.