Kentlerde ağaçlandırmayla on binlerce insanın hayatı kurtarılabilecek

Nature Conservancy adlı bir çevre kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dünya üzerinde kentlere yapılacak çok küçük masraflı ağaç ekimleri sayesinde her yıl on binlerce hayat kurtarılabilecek.

Dünya üzerindeki hızlı kentleşme ve motorlu araç kullanımının artmasıyla birlikte kentlerde ciddi kirlenme oranlarına ulaşıldığı belirtilen raporda, dünyanın önde gelen 245 metropol şehrinin verileri incelendi.

Raporda, kentlerde toplu taşımacılığın ve ortak araç kullanımının geliştirilmesi, bisiklet pistlerinin ve sadece yayalara özel caddelerin arttırılması ve kent içi trafiğin sınırlandırılması gibi öneriler getiriliyor. Aynı raporda, metropol kentlerindeki karbondioksit oranının azaltılabilmesi için ağaç dikilmesine özellikle önem verilmesi isteniyor.

Nature Conservancy’nin ABD’nin Denver kentindeki Amerikan Kamu Sağlığı Derneği’nin yıllık assamblesinde yayınladığı raporda, kentlerde kişi başına sadece 4 dolarlık bir yatırımla dev ağaçlandırma projeleri hayata geçirilebilecek. Rapora göre, bu sayede metropol kentlerde yılda 11 bin ila 37 bin arasında kişinin hava kirliliğine bağlı hastalıklardan ölümünün önüne geçilmiş olacak.

Raporda, ağaçların karbondioksiti emerek havayı temizlediğine dikkat çekilirken, ölümlerin engellenmesinin yanı sıra yüz binlerce kişinin hastalıklara yakalanmasının da sınırlandırılmış olacağına vurgu yapıldı.