Kolombiya’da yeni barış anlaşması Meclis’te de kabul edildi

Kolombiya’da 52 yıllık iç savaşa son veren ve Salı günü Senato’da oy birliğiyle kabul edilen barış anlaşması Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından da onaylandı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Devlet Başkanı Juan Manuel Santos yönetimi arasındaki müzakerelerle yeniden şekillendirilen barış anlaşması, Temsilciler Meclisi’nden de oy birliğiyle geçti. Oylamaya katılan 130 milletvekili anlaşmaya ‘evet’ oyu verdi.

2012 yılından bu yana Küba’da yürütülen müzakereler sonucu 24 Eylül’de imzalanan ilk barış anlaşması 2 Ekim’de referandumda reddedilmişti.

Anlaşmaya karşı eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe öncülüğünde başlatılan kampanyanın etkili olması nedeniyle 300 sayfalık yeni metinde kısmi değişiklikler yapılmıştı. Ancak Uribe ve destekçileri anlaşmanın yeni halinin de FARC gerillalarına ‘tavizlerle dolu olduğunu’ ve referanduma sunulmasını istiyorlar.

FARC ile devlet güçleri ve paramiliter gruplar arasında 52 süren iç savaşta 260 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Yeni anlaşmanın uygulama aşamasında FARC gerillaları uluslararası gözlemciler eşliğinde ülkenin değişik bölgelerinde toplanarak, silahlarını teslim edecek. Gerillaların siyasi hayata katılımını da öngören anlaşma, Senato ve Temsilciler Meclisi’ne seçilmelerine imkan verecek.

Anlaşma, FARC’ın sahip olduğu maddi gelirlerin de savaştan etkilenen siviller için kullanılmasının yanı sıra özel barış mahkemelerinin 10 yıllık bir süreyle savaş suçlarına dair dosyaları incelemesini de içeriyor.