Kongo’da çatışmalar: 4 günde 70’e yakın ölü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde BDK adlı hareketin üyelerince yapıldığı savunulan saldırılarla birlikte son 4 günde yaşamını yitirenlerin sayısının 60’ın üzerinde olduğu bildiriliyor.

Joseph Kabila’nın devlet başkanlığını yürüttüğü Kongo’da Bundu dia Kongo (BDK) adlı hareketin üyelerince başkent Kinshasa’daki bir cezaevine saldırı yapıldığı  duyuruldu. Dün yapılan bu saldırı ile Matadi ve Boma kentlerindeki gösterilerde en az 14 BDK üyesiyle iki polis memurunun öldüğü bilgisi verildi.

Polis, BDK adlı gruba özel kıyafetler giyinen silahlı kişilerin başkent Kinshasa’daki Makala adlı cezaevine yönelik saldırısının güvenlik güçlerince önlendiğini duyurdu.

Olayların dün akşama doğru son bulduğu bildirilirken, Cuma günü yaşanan çatışmalarda da en az 50 kişi yaşamını yitirmişti. Son 4 günde yaşanan çatışma ve gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 70’e yakın olduğu tahmin ediliyor.

BDK adlı hareketine bağlı olduğu iddia edilen silahlı kişilerce  Mayıs ayında Makala cezaevine yönelik gerçekleştirilen bir saldırı esnasında 4 bin kadar mahkum kaçmayı başarmıştı.

Eski adı Zaire olan 82 milyon nüfuslu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde şimdiki devlet başkanı Joseph Kabila’nın babası olan Laurent Kabila önderliğindeki isyanla dönemin diktatörü Mobutu Sese Seko devrilmişti. Laurent Kabila’nın 2001 yılında bir suikastle öldürülmesi ardından yerine geçen oğlu Joseph Kabila döneminde de etnik ve dini gruplar arasındaki çatışmalar artarak devam etti.