Korkunç bilanço: Akdeniz’de bin göçmen can verdi

Uluslararası Göç Örgütü (OIM), yılın başından bu yana Akdeniz’de bini aşkın göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Libya üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenler için Akdeniz, dünyanın en büyük mezarlığına dönüştü. Son günlerde ölümler arttı. Sadece son bir kaç gün içinde 204 göçmen, deniz sularına kapılarak boğuldu. Bunlardan 103’ü Cuma günü bir geminin batması sonucu, 100 kadarı da Trablus’un doğusunda geminin devrilmesi sonucu can verdi.

OIM’in Libya’daki temsilcisi Osman Belbeisi, “Libya açıklarında ölü sayısında alarm verici bir artış var” dedi.

Yazılı açıklama yapan Belbeisi, “Tacirler, Avrupa’ya doğru Akdeniz’deki geçişlere yönelik baskıcı tedbirlerden önce göçmenleri göndermek için umutsuzluklarını kullanıyor” diye ekledi.

Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya doğru Akdeniz üzerindeki göçler, 2015’te zirve yaptıktan sonra, Batılı ülkelerin Libya ile yaptığı gayrı insani anlaşmalar sonucunda azaldı. Ancak ölümler durmadı. OIM’e göre yılın başından beri bini aşkın gömen hayatını kaybetti. Ölümlerdeki artış iklim koşulları ve Ramazan ayının son bulması gibi faktörlerle izah ediliyor. Diğer bir faktör ise, AB’nin göç akışını kontrol etmek için yeni tedbirler almaya çalışmasıyla açıklanıyor. Tacirlerin, tedbirler hayata geçmeden önce gönderebildiklerini göndermeye çalıştıkları belirtiliyor. OIM, “Tacirler için her zaman çıkarlar, güvenlikten önce geliyor” dedi.

Avrupa Birliği ülkeleri, uzun pazarlıklar ardından geçen Cuma günü göç sorununa ilişkin bir anlaşmaya vardı. AB sınırları dışında üçüncü ülkelerde göçmen merkezlerinin kurulmasını hedefleyen bu anlaşma, göçmen kurumları ve insani örgütler tarafından eleştiriliyor.