Koronavirüs: Çin dost ve düşmanlarını sayıyor

Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs salgını ile karşı kaşıya kalan Çin, çok nadiren de olsa pozitif anlamda müdahale istedi ancak “gemiyi ilk terk eden” ABD’yi suçladı.

Asya’da endişe giderek büyüyor. Çok nadiren de olsan, Çin Dışişleri Bakanlığı bu sağlık krizinde yabancı müdahale talep edecek duruma geldi. Çin’de onlarca milyon kişi karantina da ve sağlık materyallerine ihtiyaç duyuluyor.

Çin pozitif anlamdaki müdahale talep ederken, özellikle virüsten korunmak için maske ihtiyacını ifade etti.

ABD İLK KAÇAN ÜLKE OLDU

Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying’e göre ABD tersini yaparak, elini uzatmak bir yana, gemiyi ilk terk edenler oldu.

Sözcü, “Amerikan hükümeti bize maddi yardımdan bulunmadı. Wuhan’daki konsolosluğunda personelini tahliye eden ilk ülke oldu. Büyükelçilikteki diplomatlarını kısmen çekmeyi tavsiye eden ilk ülke oldu. Çinli vatandaşlara da seyahat yasağı dayatan ilk ülke oldu” dedi.

Komünist Parti’nin yayın organı ve Çin’in en büyük gazetesi Halkın Günlüğü gazetesine göre bu davranış, korkunun yayılmasına ve hatta kaosa neden oldu. Daha sonra Washington’u bir çok başkent takip etti.

PAKİSTAN VE MALEZYA’DAN DAYANIŞMA

Çin diplomasisi virüs paniğini tersine çevirmek için ittifaklarının kapısını çaldı. Pazartesi günü Pakistan, Çin’e giden ve gelen uçuşları yeniden başlattıklarını bildirdi. Malezya da Çin ile dayanışma örneği göstererek, sağlıkçılara yardım için 18 milyon lateks eldiven gönderecek.

Çin-Malezya Dostluk Derneği de Pazar günü, Pazar günü 100 bin çift eldiven gönderme kararı aldı. Malezya ve sanayisi ilk kez bu şekilde davranmıyor. 2014 yılında Ebola virüsüne karşı koymak için Afrika kıtasına 20 milyon eldiven gönderilmişti. Kauçuk üretiminde büyük bir üretici olan Malezya, lateks sağlık materyallerinin üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Ancak Çin’e yönelik yardım gergin bir döneme denk geldi. Malezya’da 8 virüs vakası tespit edildiğinden beri, sosyal ağlarda Çinli karşıtı kampanyalar yürütülüyor. Hiç bir Çin vatandaşının alınmaması için başlatılan bir imza kampanyası 400 bin imza topladı. Malezya hükümeti şimdiye kadar bu talebe kulak tıkayarak, Çin ile dayanışmayı göstermeyi tercih etti.

Şimdiye kadar en az 24 ülkeye yayılan salgın nedeniyle Rusya, Nepal ve Moğolistan da Çin ile kara sınırını geçişlere kapattı. Özerk bölge Hong Kong da kıta ile limanlarını ve köprülerini kapatma kararı aldı.

ÖLÜ SAYISI ARTTI

Çin sağlık makamlarına göre virüs Aralık ayından bu yana ülkede 360’ı aşkın kişinin ölümüne ve 17 bin vakaya neden oldu. Ancak BBC Türkçe’de yer alan bir habere göre Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, ölü sayısının 521’e çıktığını belirtti. Wei, "17 bin 335 kişide koronavirüs sebebi şüphesi bulunuyor. Hastanelerden taburcu olanların sayısı ise 21 bin 558” dedi.