‘Kuzey Kore nükleerde bilinenden daha ileride’

Nükleer programları ve füze denemeleri nedeniyle gündemde olan Kuzey Kore’nin minyatür atom başlıklarıyla donatılmış füze yapma kapasitesinde olduğu iddia ediliyor.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, Amerikan istihbarat birimleriyle Japonya’nın yaptığı değerlendirmelerde, Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesine ilişkin yeni bilgilerin olduğu savunuldu. Haberde, yeni raporlar ışığında Pyongyang’ın nükleer kapasitesinin geldiği aşamanın bilinenden daha ileri olduğu iddiasına yer verildi.

Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programlarında ‘büyük ilerlemeler sağladığı’ tespit edildiği savunulan haberde, nükleer başlıklı füze üretiminde tehlikeli bir düzeye ulaşıldığı iddia edildi.

JAPONYA’NIN RAPORUNDA DA BENZER GÖRÜŞLER SAVUNULUYOR

Kuzey Kore’nin kıtalar arası füzelerini minyatür atom başlıklarıyla donatabilecek aşamaya geldiği belirtilen haberde, bu iddianın Japonya Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan bir raporda da doğrulandığına dikkat çekildi.

Washington Post haberinde, Japonya’nın hazırladığı raporda Kuzey Kore’nin geldiği aşamanın Pyongyang yönetimine ‘kendisine aşırı güvenmesine’ yol açtığı dile getirildi. 570 sayfalık söz konusu raporda, Kuzey Kore’nin geçtiğimiz yıl yaptığı 2 atom ve 20 kadar balistik füze denemesinin ‘riskli askeri provokasyonlara’ neden olacağı öngörülüyor. 

Japonya’nın raporunda, Kuzey Kore’nin ulaştığı teknolojik yetkinliğin ‘yeni bir tehdit aşaması’ olduğu iddiasına yer veriliyor.

‘NÜKLEERDEKİ İLERLEME TAHMİN EDİLENDEN FAZLA’

Washington Post haberinde ayrıca Amerikan istihbarat ajanslarından DIA’nin yaptığı değerlendirmede, Kuzey Kore’nin nükleerdeki ‘ilerlemesinin bugüne kadar tahmin edilenden fazla olduğunun’ savunulduğu bilgisi verildi.

Kuzey Kore’nin son olarak 28 Temmuz’da denemesini yaptığı kıtalar arası füzenin teorik olarak 10 bin kilometre mesafeye ulaşabileceği tahmin ediliyordu. ABD, Kuzey Kore’nin 60 kadar atom bombasına sahip olduğunu iddia ederken, kimi kaynaklar bunun 20 ila 25 arasında olabileceğini savunuyor.