Latin Amerika ülkeleri Venezuela konusunda bölündü

Venezuela’da iktidar ile muhalefet arasındaki gerginlik her geçen gün artarken, BM, Cumhurbaşkanı Maduro’ya yönelik sert eleştiriler getirdi.

Venezuela Cumhurbaşkanın Nicolas Maduro’nun istifasını isteyen sağcı muhalefetin örgütlediği gösterilerde yüzün üzerinde kişi yaşamını yitirirken, Maduro, Kurucu Meclis seçimleriyle karşı atağa geçmişti.

PERU ÖNCÜLÜĞÜNDE TOPLANILDI

Ancak Kurucu Meclis’i tanımayan ABD ile diğer bölge ülkelerinin Maduro’ya yönelik baskısı artıyor. Çoğunluğunu sağcı liderlerin yönettiği 17 Amerika ülkesinin temsilcileri Peru’nun başkenti Lima’da bir araya gelirken, Peru’nun amacının bir tür müdahale olduğu belirtiliyor.

ALBA ÜYESİ ÜLKELER VENEZUELA’YA DESTEK İÇİN TOPLANIYOR

Latin Amerika Halkları İçin Bolivarcı İttifak (ALBA) üyesi ülkeler ise, Lima’daki toplantının ‘müdahaleci’ anlayışla yapıldığı uyarısında bulundu. Küba, Nikaragua, Ekvador ve Bolivya gibi ülkelerin de üyesi olduğu ALBA’dan yapılan açıklamada, Venezuela’ya yönelik olası müdahale çağrıları eleştirildi.

Peru’daki toplantıya paralel olarak Venezuela’ya destek amacıyla olağanüstü bir şekilde toplanılacak olan ALBA ülkeleri, Venezuela’ya bir tür denetleme (monitoring) mekanizmasının getirilmesine karşı çıkıyor.

Peru’da Kanada, Brezilya, Arjantin ve Şili gibi büyük ülkelerin de aralarında olduğu 17 ülke, Venezuela’daki çatışmalara karşı harekete geçilmesini istiyor.

Son olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Venezuela yönetiminin göstericiere karşı müdahalesini ‘orantısız’ bulduğunu söylemişti.