Le Pen’in umudunu bağladığı Trump’tan en çok Fransızlar rahatsız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerini Donald Trump’ın kazanması ardından popülist ve ırkçı parti lideri Marine Le Pen’in de seçim kazanması ihtimalinden endişe edilen bir ülke de Fransa.

Ancak Le Pen’in duyduğu heyecana rağmen Fransız halkının ABD seçimlerinden pekte memnun olmadığı ortaya çıktı.

Elabe araştırma şirketi tarafından BFM TV için yapılan kamuoyu yoklamasına göre Fransızların yüzde 78’i ABD seçimlerinin sonuçlarından memnun olmadığını beyan etti. Seçimden memnun olanların büyük çoğunluğunu ise, Trump’ın seçilmesiyle birlikte Marine Le Pen’in seçilme şansının artacağını düşünen Ulusal Cephe (FN) taraftarları oluşturuyor.

Fransızların yüzde 45’i seçim sonuçlarından ‘oldukça rahatsız olduğunu’ söylerken, yüzde 33’ü ‘pek memnun olmadığını’ beyan etti.

Yüzde 21’lik bir kesim ise ABD seçim sonuçlarından ‘memnun’ olduğunu söyledi.

Donald Trump’ın seçilmesinden en çok rahatsız olan Fransızlar arasında yüzde 91’le sol seçmenler gelirken, sağ ve merkez seçmenin yüzde 78’i seçim sonuçlarından memnun değil. Ancak ırkçı Marine Le Pen’i destekleyen seçmenlerin yüzde 59’u Trump’ın seçilmesinden dolayı mutlu olduğunu beyan ediyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 54’lük bir kesimi ABD seçimlerinde Trump’ın kazanmasından dolayı iki ülke ilişkilerinin zarar göreceğini, yüzde 40’ı ise bir değişiklik olmayacağını düşünüyor.

LE PEN TRUMP ETKİSİYLE SEÇİLMEYİ HEDEFLİYOR

Donald Trump’ın göçmenler, terörizm, Müslümanlar ve kadınlara ilişkin söylemlerine rağmen seçilmesiyle birlikte Marine Le Pen dahil Avrupa’daki birçok aşırı sağcı popülist partinin umutları artmıştı. Ancak iki turlu Fransız seçim sisteminde Le Pen’in cumhurbaşkanı seçilebilmesinin oldukça zor olduğu, sadece François Hollande gibi halkın gözünde oldukça az bir popülaritesi olan bir adaya karşı kazanma şansının olabileceği tahmin ediliyor.

2002 yılında merkez sağ Jacques Chirac ile Jean-Marie Le Pen arasındaki ikinci tur seçimlerde sol seçmenlerin büyük çoğunluğu ırkçı adayı engellemek adına Chirac’a oy vermeyi tercih etmişti.