Macron’a çalışan haklarını kararnameyle gasp yetkisi

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’a milyonlarca çalışanın haklarını işverenler lehine yok edecek Çalışma Yasası’nı kararnameyle değiştirme yetkisi tanınırken, sendikalar grev çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz yıl Ulusal Meclis’te anayasanın 49.3’üncü maddesini kullanan François Hollande tarafından büyük oranda törpülenen çalışan hakları, şimdi de yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yok edilmek isteniyor.

Macron’un Çalışma Yasası’ndaki değişiklikleri cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapabilme yetkisine ilişkin tasarı, Ulusal Meclis’in ardından parlamentonun üst kanadı Senato’da da oylandı. Muhalefetteki sol grupların karşı çıktığı yasa tasarısı, iktidar partisi LREM üyeleri ile muhalif sağ senatörlerce kabul edildi.

Böylelikle, Macron’un özellikle işveren birliklerinin istekleri doğrultusunda çalışan haklarını kısıtlamaya yönelik projeleri kararnamelerle hayata geçirilecek.

Oylamada ‘hayır’ oyu veren Boyun Eğmeyen Fransa (France Insoumise) ile Demokratlar ve Sol Grubu (GDR) üyesi senatörler, yasa tasarısının iptali için Anayasa Konseyi’ne başvuracaklarını duyurdular.

Öte yandan sendikalar, 12 Eylül’de ülke genelinde 24 saatlik grev çağrısı yaptı. Birçok sol parti ise 23 Eylül’de Fransa genelinde büyük bir eylem çağrısında bulundu.