Madrid'de onbinlerce kişiden 'onur yürüyüşü'

İspanya’nın başkenti Madrid’de onbinlerce kişi muhafazakar hükümetin politikalarını, “sefil çalışma koşulları” ve “düşük ücreti” protesto etmek için “onur yürüyüşü” düzenledi.

Cumartesi günü yapılan yürüyüşün hedefinde özellikle, Mariano Rajoy hükümetinin 2012’de kabul ettiği Çalışma Kanunu reformu vardı. Bu reform işsizlik oranını azalttı, ancak çalışma koşullarını kötüleştirdi ve kırılgan hale getirdi. Parlamenter çoğunluğa sahip olmadan ülkeyi yönetmeye devam eden Rajoy, reformu geri çekmeyeceğini söylüyor.

Onbinlerin katıldığı yürüyüş, onlarca sendika ve sol örgütün çağrısıyla gerçekleşti. İlk büyük “onur yürüyüşü” 22 Mart 2014’te yine Madrid’de gerçekleşmişti.

Organizatörlerden Victor Jimenez, yürüyüşten önce yayınlanan bir video görüntüsünde “Bu hükümet bizi öğütüyor” dedi.

Ülkenin her tarafından gelen emekçiler, ekmek, iş, ev ve eşitlik talep ettiler. Onur yürüyüşünde sağcı hükümetin, emek düşmanı politikaları protesto edildi.

İspanya yedi yıllık bir ekonomik krizden sonra 2014’te büyümeyi yakalayabildi. İşsizlik oranı  2013’te yüzde 27’ye çıkarken, 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 18.7’ye geriledi.

Ancak eylemcilere göre, kurulan yeni iş birimleri kırılgan halde, çalışma koşulları sefil durumda ve ücretler çok düşük. İşçi hakları da budanarak, işçileri patronların dayattığı koşullar altında çalışmaya zorluyor.

2012’deki reform, işten çıkarılma halinde ödenmesi gereken tazminatları sert bir şekilde düşürdü ve ekonomik gerekçelerle toplu işten çıkarmalara izin verdi.

Yürüyüşte açılan birçok pankartta Rajoy’un Halk Partisi’nin iktidardan gitmesi istendi. 2011’den beri iktidarda olan Rajoy’un partisi, İspanya’nın en yolsuz partisi olarak değerlendiriliyor.