Mandela’nın mücadele arkadaşı Mlageni yaşamını yitirdi

Güney Afrika’da uygulanan apartheid rejimine karşı yıllarca mücadele eden ve Nelson Mandela’nın cezaevi ve mücadele arkadaşı olan Andrew Mlangeni yaşamını yitirdi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, anti-apartheid mücadelesi ile tanınan Andrew Mlageni’nin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ramaphosa Twetter hesabından “Gece saatlerinde yaşamını yitirdiği acı haberini aldık” açıklamasında bulundu.

Mlageni’nin ölümüne ilişkin Güney Afrika Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 14 Temmuz günü karın ağrısı şikayeti ile hastaneye kaldırıldığı belirtilirken, “Ölümü bir kuşağın sonu anlamına geliyor ve geleceğimizi ellerimize veriyor” denildi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı din insanı Desmond Tutu ise yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Biz özgür olalım diye yaşamlarını, özgürlüklerini, kariyerlerini, ailelerini, sağlıklarını bir kenara bırakarak mücadele eden cesur kuşağın son ferdini de kaybettik. Onları başlattığı yolda yürüme sorumluluğu da artık gençlerin elinde.”

Afrika Ulusal Kongresi (ANC) de yaptığı açıklamada, “En büyük direnişçilerden biriydi ve halkının özgürlüğü kendi yaşamından önce geliyordu” açıklamasında bulundu.

Andrew Mlageni, 1963-1964 yılları arasında görülen ve aralarında Neslon Mandela’nın da bulunduğu çok sayıda apartheid karşıtı kişinin yargılandı Rivonia duruşmasının da en son hayatta kalan kişisiydi. Davada yargılanan bütün tutsaklara ömür boyu hapis cezası verilmişti. Mlageni de yaşamının 26 yılını cezaevinde geçirdi.