Merkel, dördüncü kez başbakan olmak için aday oldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dördüncü kez başbakan olmak için resmen adaylığını koydu.

Merkel, muhafazakar partisi CDU’nun bir toplantısı ardından aday olduğunu açıkladı. Anketlerde de Merkel, halen favori aday olarak görünüyor.

Genel seçimler 2017 yılının Eylül veya Ekim ayında öngörülüyor. Merkel, demokratik değerleri savunmayı merkezine aldı. Başbakan Merkel, yükselen popülizme karşı “demokratik değerleri koruma mücadelesi” ve kendi “yaşam biçimlerini” savunmayı programının temel unsurları olarak belirledi.

Merkel, gelecek seçimlerin, hiç değilse her iki Almanya’nın birleştiği 1990’den bu yana en zorlu seçimler olacağını söyledi.  Toplumdaki kutuplaşma ve Almanya için Alternatif isimli mülteci karşıtı aşırı sağın yükselişi, buna gerekçe olarak gösterildi.

Almanya için Alternatif partisi, 2016’daki bölgesel seçimlerde ciddi bir ilerleme kaydetti. Bu parti, Almanya’ya gelen milyonlarca mülteciyi, kampanyasının merkezine yerleştirerek, korkuları besledi.

Merkel’in demokrasi ile birlikte şimdiden kampanyasının merkezine aldığı değerler arasında “özgürlük ve hukuk devleti” de var. Merkel, “Benim kılavuzum budur” dedi. Seçim tartışmasının normal demokratik sürecin bir parçası olduğunu ifade eden Merkel, ancak bunun başkasına karşı nefrete dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Merkel’in yeniden aday olduğu seçimler, ABD’de Donald Trump döneminin başlamasından sonrasına denk gelen bir dönemde yapılıyor. Böylesine bir uluslararası ortamda kendisini “özgür dünyanın ve demokratik değerlerin son temsilcisi” olarak gösterenlere de tepki gösteren Merkel, bunun  “saçma ve anlamsız” olduğunu belirtti. Merkel, “başarı ancak birçok kişiyle kazanılabilir” dedi.

64 yaşındaki Merkel, 2005 yılından bu yana Almanya’da iktidarda bulunuyor. Anketlere bakılırsa, Merkel 2017’deki seçimlerin de halen favori adayı olarak, geniş bir şekilde önde gidiyor.